Зима

Зима
Пролет

26 април 2016 г.

Как един провинциален кмет завладя властта в Украйна

Назначаването на Владимир Гройсман за премиер е завръщане към корупцията и олигархията

Самоубийството на Украйна стартира. Стартира с решението на президента Петро Порошенко да назначи за премиер Владимир Гройсман, бивш провинциален кмет с дълбоки връзки с олигархията в страната.

Преди повече от месец министърът на икономиката Айварас Абромавичюс подаде оставка. Тогава той мотивира решението си с невъзможността да извърши необходимите реформи в икономическия сектор, заради царящата корупция.

Главният прокурор Виктор Шокин бе уволнен веднага след министерската оставка. Обвиниха го в подпомагане на олигарсите в Украйна и корумпираните бизнесмени.

Преди да влезе в пленарната зала, украинският президент Петро Порошенко заяви, че основните приоритети на новия кабинет ще бъдат засилването на отбранителния сектор в Украйна и възстановяването на Донбас.

По думите му правителството ще продължи курса към евроинтеграция на страната. Ще бъде създадено и специално министерство за Донбас, оглавено от Вадим Черниш, който в момента ръководи агенцията по въпросите на района.

Гройсман от своя страна наблегна на това, че новото правителство трябва да подобри сътрудничеството с парламента и че то няма да толерира корупцията. Наред с нея, той назова още две заплахи пред Украйна – неефективното управление и популизма. По думите на премиера, той е готов да поеме отгoворността за ситуацията в страната.

Порошенко предпочете предания му до смърт Гройсман и направи опит да „успокои“ Европа, че новото правителство ще изпълни реформите. Да, тези обещани и дъвкани стотици пъти реформи, пише No-comment.bg.

Международният валутен фонд (МВФ) вече забави предоставянето на Киев на кредитен транш в размер на 18 милиарда долара.

Владимир Гройсман съвсем не е този реформатор, за който се опитват да го представят.

Гройсман е опитен играч, но все още е доста далеч от популярността на Юлия Тимошенко, Михаил Саакашвили и лидера на партия „Самопомощ“ Андрий Садовий.

Самият Порошенко е шестият най-богат човек в страната според списание Forbes. Имането му е стойност 858 милиона долара.

За Гройсман е ясно, че е човек на Порошенко и ще бъде кукла на конци в ръцете му. Влиянието му се усеща по-силно от олигархичните схеми в градчето Виница, където Гройсман върти голям семеен бизнес.

„Бащите на Владимир и Порошенко бяха доста добри приятели“, казва Yegor Firsov, бивш депутат, изгонен от президента.

Олигарсите в Украйна контролират всичко, купуват си и влияние в парламента и правителството.

Същевременно се говори, че в навечерието на назначаването си Гройсман се изправил срещу покровителя си. Причина били кандидатурите за министри на икономиката, финансите, енергетиката и здравеопазването. Така новият премиер демонстрирал първи признаци на политическа независимост. Явно той вече не иска да бъде просто креатура на Порошенко и да бъде камикадзе, което ще свърши мръсната работа и като се компрометира окончателно, ще се завърне в родната си Винница, където ще завърши кариерата си.

Времето ще покаже, кога Украйна ще се отдаде напълно на бесилката..

Владимир Гройсман

Няма коментари:

Публикуване на коментар