Зима

Зима
Пролет

10 април 2016 г.

Седмични наброски

С мирис на офшорки, лято и силикон

Измина поредната седмица, белязана от офшорки и бизнес, кризата с мигрантите и мерките срещу тях. 


Реформата в МВР пак разбуни духовете в парламента, а все пак за радост и заради наближаващите летни месеци стана ясно, че Министерството на туризма ще решава за къмпингуването на плажа. На този етап обаче, поне за това лято, остава старата наредба, което значи, че може да разпъваме палатките и хавлиите спокойно. 

И докато времето навън е с мирис на лято, остава да ви напомним да си смените зимните гуми с летни. Законът не го приеха (поне тази зима), така че пазете зимните гуми, че сигурно ще ви потрябват и догодина.

През изминалата седмица стана ясно, че страната ни е готова да се справи с евентуално нахлуване на мигранти у нас. Ако се стигне до масово преминаване на мигранти през границата Турция – България, страната ни ще ги връща в южната ни съседка, увери вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова. Тя посочи, че тази възможност е предвидена в споразумението между ЕС и Турция. Разбира се, това сигурно трябва да ни успокои в някакъв аспект. Макар че недай си боже да нахлуят, не е много ясно как ще бъдат спирани. Затова е важно дори да тръгнат, да бъдат спирани още по границата. Използването на сила естествено ще ни донесе много критики, затова може да бъдат вкарани и други тактики за временно отвличане на вниманието на мигрантите, което да ги задържи около границата, за да може после по-лесно да ги върнем в Турция.

Например може да се направи кастинг за футболни таланти. И без това националният ни отбор си търси нови звезди от чужбина, може пък някой талант да се появи от мигрантите и да покаже необходимата класа, за да играе в роден отбор. Още повече, че от догодина ще имаме Висша лига, а това със сигурност ще се превърне в притегателен център за много футболисти от целия свят. И докато мъжете играят някое турнирче, за да докажат качествата си на терена, може да пристигне подкреплението от полицаи, които да спрат похода на бежанците към нашата страна. 

 Част от бъдещите национали може би се крият в бежанските лагери

Друг момент за отвличане на вниманието на мигрантите към нашата страна може да бъде поставянето на табели по граничната бразда, които да показват път към развитите европейски страни като Германия например. Само че ние може да обърнем табелките и вместо към Германия, да водят към Турция. Направо целият ЕС ще ни бъде благодарен за тази помощ. Разбира се, не е задължително непременно да сме лоши, а може да посрещнем мигрантите гостоприемно – с хляб и сол. Мъжете пък може да почерпим с ракия и кисело зеле. То след тази почерпка така или иначе бая ще им е завъртяна главата и едва ли веднага ще могат да продължат своя път.

Но да се върнем отново към ставащото в страната, където за съжаление от МВР си имат и доста сложна работа вътре в страната, за да насочат усилията си само към опазването на държавната граница. Така през седмицата стана ясно, че вътрешното министерство, заедно със социалното, готви пакет 110 мерки, които целят да възпитат роми и младежи така, че те да не нарушават обществения ред. Зам.-министърът на труда Гълъб Донев цитира статистика, според която около 60% от битовата престъпност се извършвала от безработни и затова трябвало да се осигурява заетост. Той обясни, че политиката била "хоризонтална", а мерките "многопосочни". Разбира се, какви мерки ще се вземат на този етап, може само да предположим. Но дано пък те успеят да убедят някои хора, че нарушаването на обществения ред не е купон, нито пък събиране за желязо.

И за да оставим настрана проблемите и да се отдадем на летни мисли, няма как да не отбележим и новината от Велико Търново, където 60-годишна болярка продаде 11 декара ниви, за да си осигури нов бюст. Оказало се, че семейството й не одобрило тази интервенция, но пък никой не може да спре един човек да се чувства щастлив, нали? А и в крайна сметка имала жената ниви, продала ги, инвестирала парите в себе си. Доста по-различно щеше да бъде, ако например жена продаде 100 литра домашна ракия, за да си сложи ботокс в устните, нали? Съвременното общество иска красота и симетрия, не мотика и кър. А и далеч по-добре да продадеш ниви за силикон, отколкото да предадеш злато за климатици все пак. И накрая да не ги получиш.

Силикон и море – летни радости

И за финал, остава да ви припомним, че е време да си смените зимните гуми с летни. За последното все още няма закон (макар че защо да не се приеме и да има глоби за тези, които карат със зимни гуми през лятото?), но все пак вече е време. 

А ако все още нямате винетка, може да се огледате добре, защото се оказа, че предприемчиви търговци вече продават винетка втора употреба – малко така употребявана, но пък върши работа та до края на годината. Ползваните винетки вървят за по 70 лева (горе-долу) и така хората спестяват по 30 лв., след като цената на стикерите скочи на 97 лева. Какво да правиш – хитра министърка, хитри хора отсреща. Така след гуми втора употреба, вече има и винетки втора употреба. Вероятно скоро ще се появят и още няколко оферти – преминат технически преглед втора употреба, застраховка „Гражданска отговорност“ втора употреба, шофьор втора употреба и други. 

Но да оставим бизнеса да се развива. Важното е, че с винетка на предното стъкло, летни гуми и минат технически преглед... нищо не може да ви спре по пътя към летните емоции.
 И ако все пак не ви се излиза с колата, не е нужно да го правите. Какво хубаво време е навън?

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар