Зима

Зима
Пролет

10 април 2016 г.

Прокурорски шантаж нагледно

Прокуратурата и Волен Сидеров...
Чрез делата държавното обвинение на практика може да контролира всяка власт...

Пет и три години. 


Толкова време е било необходимо на прокуратурата, за да внесе в съда две от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. 

Става дума за съвсем банални случаи на хулиганство, които дори в най-натоварените прокуратури приключват за няколко седмици. От това, което прокуратурата е правила по тези преписки през всичките години, става ясен механизмът, по който държавното обвинение третира делата срещу хора от властта - съобразява скоростта с политическата конюнктура. 

В крайна сметка Волен Сидеров беше осъден единствено защото беше станал ненужен на тези, които са го използвали през всичките години. Ако не беше изпаднал в немилост, делата срещу него вероятно щяха да бъдат прекратени по давност.

И в случая става дума за най-обикновено дело за хулиганство. Представете си съдбата на десетките вероятно дела срещу министри, магистрати и депутати за корупция, които също се водят срещу "неизвестен извършител - депутат", "неизвестен извършител - министър", "неизвестен извършител - кмет на град ХХХХ". 


Те се възобновяват, когато извършителят е в опозиция, за да се спрат, когато дойде на власт.

Тази безконтролна власт е най-силното оръжие на прокуратурата и й дава абсолютно предимство в задкулисните битки. Чрез делата държавното обвинение на практика може да контролира всяка власт. Така прокурорите на практика пишат закони, спират реформи, кадруват и дори поръчват публикации в медиите.

Ако не вярвате, че това е така, достатъчно е да си спомните каква мощна офанзива се надигна в края на миналата година срещу няколкото народни представители, които искаха да повдигнат темата за реформа на държавното обвинение. Между другото Волен Сидеров също беше сред тях. Защото вече беше освободен от прокурорския хомот.

Делата срещу "неизвестен извършител - политик" са най-силното оръжие на прокуратурата и до момента й дават абсолютно предимство в задкулисните битки.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар