Зима

Зима
Пролет

14 април 2016 г.

Какво да работите, за да изкарвате пари в България

Ако искате да изкарате пари, късайте си дипломата и работете някоя от споменатите професии, за които не се изисква такава...
 
Все слушам как в България не могат да се изкарат добри пари, освен ако не работите като IT специалист, проститутка, мутра или фолк певица.

Затова днес ще ви дам пример с няколко доста добре платени професии в родината ни, за които може би не сте и подозирали.

Ако смятате, че имате нужните качества да практикувате някоя от тях, ви съветвам смело да се ориентирате към търсенето на работа и ще се убедите, че и в България може да си докарате едни никак не лоши пари за месеца, без изобщо да трябва да имате висше образование, да владеете езици, да имате много специални умения и прочее.

Предупреждавам, че примерите и сумите, които ще прочетете в следващите редове се отнасят за град София.

Маникюристка


Ако имате дори минимален талант в рисуването, това е вашата професия. Работата е добра, защото можете и да инвестирате в собствен бизнес, делейки наема с още няколко души в козметичен салон.

Всички знаем колко е важен добрият маникюр и как всяка уважаваща себе си жена намира пари, дори когато е в затруднение, за да го поддържа, което моментално означава, че ако си вършите добре работата, ще имате и постоянна клиентела, тъй като модерният сега гел лак издържа не повече от 3 седмици и се налага да бъде направен отново.

Да говоря в цифри и с примери.

Повечето маникюристки в София (изключваме тези в МОЛовете) таксуват услугата по 30 лв. за маникюр и 40-50 за педикюр. Всяка дама знае колко е трудно да си запише час  и че е добре да го прави поне седмица преди това.

И една бърза сметка. Ако приемем, че маникюристката работи 8 часа дневно, което се равнява на 7 клиентки по 30 лв.- 210 лв. оборот за деня. 20 работни дни по 210лв. прави 4200. Като имате предвид, че не смятаме часове за педюкир, допълнителни часове и прочее.

4200лв. са оборотните пари, от които трябва да се отделят за наем и консумативи (не повече от 500лв.) и да кажем инвестиция в нови лакове ит.н., което хипотетично да кажем, че също е 500 лв. Чистите пари излизат около 3000 лв. месечно, потвърдено от хора в бранша.

Фризьор

Е, за тази професия ще ви трябват и умения, и образование, но пък си заслужава, защото дори да не сте особено добри в работата си, все може да работите в някой квартален салон, където потокът дневно не е малък (като броите и бабите, и мъжете). Мъжко подстригване върви между 5-7лв., дамско 10 лв, за пенсионери 8 лв, отнема не повече от 25 минути и дневно може да изкарате отново към 200 лв. Говорим само от процедури като подстригване, боядисване...

Месечната сума, с която може да се задоволите е  между 1000-1500 лв. чисто.

Крупие

Това е една от модерните професии в момента, защото не изисква специални умения или качества, а заплащането е доста добро. Гадното е, че трябва да издържите 12 часовите смени, както и строгите правила в повечето казина - без говорене с колегите, без телефони и прочее.

Доста студенти се ориентират към професията, защото работата ги устройва,  а и екипът който се търси е цитирам „ ако сте млади, енерични, усмихнати ...”. Заплащането е твърдо плюс бакшиш.

Сайтовете с обяви за работа са пълни с предложения за крупиета, а сумите варират от 1000 до 1500 лв., в случай, че сте готови да жертвате добрия сън, за нощните смени - това е вашата професия.

Доставчик на пици

Големите вериги пицарии предлагат много добри условия за доставчиците на пици. Отново не се изисква нищо специално като опит и образование, освен да карате автомобил. Плаща ви се твърдо плюс процент от всяка доставка. Ако работите 5 дни в седмицата по около 8-9 часа (графикът сами си го правите), парите, които може да изкарате са около 1000 лв.

Сервитьор

Добрата, стара сервитьорска професия все още е отлично платена. Отново няма нужда от други качества и опит, освен „приятен външен вид” и снимка в цял ръст - защо ли.

Имайте предвид, че въпреки неглижирането, професията не е никак лесна, свързана е с енергичност и определено изморящава. Парите на повечето места са твърдо заплащане плюс бакшиш, като колкото по-луксозно е заведението, толкова по-големи бакшиши се изкарват.

Заплащането е между 1000 и достига на места до 2500 лв.

По никакъв начин не твърдя, че работата, свързана с изброените професии горе е лесна, дори напротив. Много мои познати са крупиета, сервитьори, доставят храна и знам колко умора и стрес води всяка една работата със себе си.

Но това са онези вратички в България, които може да използвате, за да изкарате добри пари. Защото за чест и слава никой вече не може да си позволи да работи.

Обидното е, че едва ли някой лекар (заплата 800-900лв. в Спешна помощ) някога ще стигне парите, които изкарва човек без образование в държавата ни.

Няма да забравя една история от гимназията ми - съученичка си подава документите в университет в чужбина, където трябва да посочи годишен доход на родитетелите си и тяхната професия. Съответно баща й е лекар и тя написала заплащането, което получава за година, а от университета й върнали отговор, че има грешка, не питали за МЕСЕЧЕН доход, а за годишен.

На хората не им минало през ум, че лекар може да бъде толкова зле платен.

Обидно е, че някой учат с години, за да реализират мечтите си и да следват призванието си, а се задоволяват със заплата, колкото да вържат двата края, тук, в България. Защото и в чужбина сервитьорите взимат добри пари, но лекарите, служители в МВР, служителите във важни институции и прочее  длъжности работят за пари, които наистина си заслужават.

Така че... не че нещо, но ако искате да изкарате пари, късайте си дипломата и работете някоя от горните професии, за които не се изисква такава.

Ако не - не съм сигурна, че България е най-доброто решение за вас.




Адриана Аврамова, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар