Зима

Зима
Пролет

26 април 2016 г.

И Изборният кодекс опря о Борисов

Кога Борисов казва истината…
 
 Премиерът Бойко Борисов допусна ревизия на приети вече промени в Изборния кодекс, свързани със задължителното гласуване. Ако това беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да бъдат приети тези промени, обяви Борисов. Срещата му с парламентарните групи за Изборния кодекс утре ще бъде публична, „защото започна да ми омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко едно решение“, допълни той.

„Сега, когато обаче сме зависими един от други – четири партии, мога да се произнеса едва, когато чуя останалите лидери на другите три формации“, каза Бойко Борисов. По думите му, според соцологическите проучвания ГЕРБ стои добре в момента и не им е нужна „служебна победа, нито да правим някакви трикове“.

Борисов заяви също, че са получили такава подкрепа и въпреки че тези предложения са били срещу неговото разбиране, ГЕРБ като отговорна партия ги е подкрепила заради стабилността на коалицията. „Нека бъдат така добри, да излязат и да си ги защитят пред обществото“, отсече лидерът на ГЕРБ. Той повтори, че винаги е бил против задължителното гласуване.

„Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно“, категорично отбеляза той.

Борисов каза още, че на среща с Патриотичния фронт е настоявал това да става едновременно с електронното гласуване, за да може като отпадат секциите извън посолствата и консулството, да имат тези хора възможност да гласуват по електронен път.

Ако се договори парламентът, е напълно възможно да се ускори и въвеждането на електронното гласуване. Борисов заяви, че не иска за неща, които се приемат от всички, само ГЕРБ да се обяснява.

Да опресним паметта на премиера

Премиерът Бойко Борисов, 22 април 2016 г.: Аз съм против задължителното гласуване, но партията трябваше да участва в това гласуване в парламента. ГЕРБ изконно е против задължителното гласуване.

Премиерът Бойко Борисов, 7 юни 2014 г., Фейсбук: „… Повтарям, че ние бяхме единствената политическа сила, която подкрепи предложението на президента за референдум за промяна в изборните правила, в това число и за въвеждането на задължителното гласуване.

Партиите, които се противопоставиха на референдума са ясни – БСП, ДПС и „Атака“. Така че не виждам защо се правят медийни спекулации, че ГЕРБ е отстъпил или се е отметнал от позицията си за задължителното гласуване.

Всеки опит за изкривяване на нашата позиция и твърдения, че ГЕРБ влиза в различни коалиции са категорична манипулация и поредната опорна точка, спусната от нашите опоненти. ГЕРБ подкрепя задължителното гласуване“.

Кога Борисов казва истината…

Във връзка с писмото на българите в чужбина, в което те изразяват протест срещу промените в Изборния кодекс, премиерът заяви, че не е нужно да има писмо.

„26 000 гласа имаме на последните избори за ГЕРБ от чужбина. Малко ли са?“, каза той. На въпрос как приема аргумента, че се прави срещу ДПС, премиерът отговори: „Същото както дадох пример с Несебър. Да, години наред, десетилетия наред българите се възмущават с гласовете, които идват от Турция. Това е факт. 56 хиляди гласа са на последните избори, но пак повтарям трябва да сложим на везните щетата, която ще нанесем на толкова обичаните представителства на ГЕРБ в почти да не кажа всички държави в Европа. Те нашите хора пишат и казват: „Защо ни лишавате от глас“, посочи премиерът.

„Затова утре слагаме всичко на масата, всички гласуваме и ако носим тежест от пасивите да ги носим всички, иначе само ГЕРБ да се обяснява не е честно“, посочи Бойко Борисов.

Интервю на премиера Бойко Борисов по БНТ, 16. 06. 2015 г. – след среща с българи в Швейцария, той обещава подкрепа за създаване на 32 МИР „Чужбина“:

„Това, което предлагате, здравият разум го подкрепя. Но интересите на тези, които нямат гласове, досега го блокираха. Сега мисля, че можем да съберем мнозинство. В Румъния видяхте, че точно гласовете от чужбина обърнаха избора“…



 Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар