Зима

Зима
Пролет

21 април 2016 г.

Оферта за живот

Алчността и бюрокрацията са много страшни явления, но комбинацията от двете ражда социален изрод, който дори д-р Франкенщайн трудно може да сътвори...
 
"Оферирай!" 

Преди няколко години тази реплика излезе от устата на един мастит съдия към загазил пред закона известен русенец. Демек определи сума за свободата си, пък аз ще ти кажа дали стига... 

Справедливостта обаче не е единствената, която има цена у нас. Животът също влезе в каталозите на продавачите на съдби – доскоро метафорично, а оказва се вече и съвсем буквално.

Днес „малкият, но сплотен колектив“ (според разследващите – б.а.) на Фонда за лечение на деца в чужбина се оказа в ареста. Осмината лекари, в чиито ръце попадат годишно съдбите на около 2000 болни деца, също минали на „оферирай“. Гнусната реплика този път обаче е отправена не към закъсал пред Темида баровец, готов да бръкне в дълбоките си джобове, за да затвори очите на сляпата богиня на правосъдието, а към родителите на страдащите малчугани. 


Отчаяни, обезверени и готови на всичко, за да спасят децата си, тези семейства са били изправени пред избора – плащай или чакай. Плащането осигурява по-бързо отпускане на средства, бърз контакт с чуждите клиники и „бонус“ - настаняване в апартамент на шефа на Фонда зад граница (за който, естествено, отново се плаща от държавата).

А чакането може да отнеме месеци, години... Но дори и няколко дни забава могат да се окажат фатални. Алчността и бюрокрацията са много страшни явления, но комбинацията от двете ражда социален изрод, който дори д-р Франкенщайн трудно може да сътвори. 


Ражда система, в която месеци наред обезверените семейства са били принудени да пускат молби, документи и да обикалят като просяци из лабиринтите на здравната ни система, за да се озоват накрая в деветия кръг на Ада. Там, където сбъркано запитване до чужда клиника може да се окаже фатално.

Докато пиша това, десетки хора се организират за протест пред Фонда. Той трябва да се състои утре и е в защита на живота на 4-месечния Дилян от Русе. Малкият герой има огромен тумор в гръбнака и само операция в чужбина може да го спаси. За четирите месеца живот Дилян буквално е усетил на гърба си както значи да паднеш в жертва на системата – родителите му пускат молба за лечение в чужбина преди почти два месеца. Досега обаче бебето не успява да замине на животоспасяващото лечение. Причината? Оферта. Липсваща такава. 


Така, за да спаси детето си, майката започва да организира сама дарителска кампания за събиране на парите за лечението му. Единственото, което се иска от Фонда в този случай, вече дори не са пари, тъй като за десет дни в дарителската сметка се събират над 160 000 лв. Родителите се нуждаят само от официална оферта за цялостно лечение на бебето, което да покажат в съда, за да се разблокира сумата и да се преведе на немската клиника. След два месеца чакане обаче се оказва, че питането до Германия е изпратено погрешно и вместо да поискат цена на цялото лечение, от Фонда са попитали само за операцията по отстраняването на тумора. И така цялата бюрократска машина ще бъде завъртяна отново в очакване на истинската оферта.

И докато Дилян чака шанс за живот, а разследващите описват пликовете с кървавите пари, открити в кабинета на шефа на Фонда ( за които се предполага, че са дадени от отчаяни вече родители), държавата плаща кръвнина на почернени семейства, загубили битката със системата на „Оферирай“. Последно в Пловдив магистратите присъдиха 100 000 лв. заради смъртта на 4-годишно дете, неуспяло да получи помощ от фонда. 


И докато търговците на съдби не бъдат принудени да затворят каталозите си с арести и тежки присъди, офертите за живот ще продължат да валят около нас. 

Докато един ден не получим своята собствена...


Наталия Радославова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар