Зима

Зима
Пролет

30 април 2016 г.

Русия готова на военни действия ако Швеция влезе в НАТО

Сергей Лавров: Нищо лично, това е просто бизнес
 
Русия ще предприеме военни действия по северните си граници, ако Швеция се присъедини към НАТО, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за шведски вестник, предаде ДПА.

Лавров каза за в. "Дагенс нюхетер", че всяка страна има правото да работи за гарантиране на собствената си сигурност, но ако военна инфраструктура се приближи до границите на Русия, тя ще предприеме необходимите военни мерки.

"Нищо лично, това е просто бизнес", допълни Лавров. "Винаги сме предупреждавали НАТО да не се разширява на изток", каза Лавров.

Министърката на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом реагира в Twitter на казаното от Лавров: "Шведската политика по сигурността се определя от Швеция, не от някого друг", написа тя.

Председателката на опозиционната Партия на центъра Ани Льоф определи думите на Лавров като ужасяващи и каза, че Шведската външна политика и политиката по сигурността не се определят от руски заплахи.

Швеция поръча да бъдат изготвени доклади с експертни оценки за последиците, до които ще доведе евентуалното й кандидатстване за членство в НАТО. Въпреки това няма консенсус между правителството и опозицията дали да се направят постъпки за присъединяване към отбранителния съюз, отбеляза ДПА.


Няма коментари:

Публикуване на коментар