Зима

Зима
Пролет

27 април 2016 г.

Volkswagen зае челното място по продажби

Проблемите в японските заводи на Toyota и силните продажби на VW в Китай са причина за разместването

В разгара на скандала с манипулираните вредни емисии германският автомобилен концерн Volkswagen отново изпреварва конкурента си Toyota по продажби преди всичко благодарение на силния си бизнес в Китай, предава Ройтерс.

Базираният във Волфсбург германски производител става лидер в бранша за първите три месеца не на последно място заради проблемите при Toyota, свързани със спиране на производството в някои японски заводи. Работата в японските заводи бе преустановена заради недостиг на стомана за много от частите. По тази причина компанията не можа да произведе около 70-80 хил. автомобила.

Недостигът на стомана се дължи на експлозия в завод на Aichi Steel Corp, станала на 8 януари. Тогава нямаше пострадали, но една от производствените линии беше сериозно повредена. Ремонтът ѝ продължи до края на март.

Продажбите на японския концерн отчитат спад от 2,3 на сто до 2,46 млн. броя за първите три месеца.

Още в средата на април VW обяви, че продажбите ѝ нарастват на годишна база с 0,8 на сто до 2,51 млн. броя. Двигател на растежа в първите три месеца на година е преди всичко силният бизнес в Китай.

Volkswagen изпревари японския си конкурент още в първото полугодие на миналата година, но вследствие на Дизелгейт сдаде лидерската позиция. През 2015 г. японците за четвърти пореден път станаха лидери на пазара, като продадоха 10,15 млн. коли. Номер две бе VW с продадени 9,93 млн. автомобила, а трети както през миналата година, така и през първото тримесечие на тази е американският концерн General Motors.



Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар