Зима

Зима
Пролет

30 май 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (23-27 май)

Понеделник, 23 май

Докъде бяхме стигнали миналия път? Май до любезния отказ на Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, който изтръгна въздишка на облекчение в средите на Борисов. Няма да се налага да обясняват защо не искат успешния им президент да повтори.

Плевнелиев вика, че се отказва от вота, но не и от политиката. Нямало да прави собствена партия, нито да се присъедини към вече съществуваща. "Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега."

С една дума ще си мисли, че прави политика, но всъщност ще прави нещо друго. Политическата дейност в демократичното общество се осъществява в партиите и чрез партиите. Извън партиите действат общественици, читалищни дейци и т.н.

Мисля, че ще бъде честно някой да му каже, че е станала грешка. Случайно се е занимавал за известно време с политика, но вече никога няма да се занимава.

На Плевнелиев просто не му издържаха нервите. За няколко дни не издържаха. В сряда премиерът ще каже, че тъкмо е бил решил да го подкрепи, дори го поканил да поговорят, да видят какво може да направи ГЕРБ за неговата кандидатура. Обаче Плевнелиев го изненадал. Поставил го пред свършен факт. Отдавна свършен факт. И без всякакво усилие стигнали до решението да си оставят опция за "някой следващ мандат".

И Цветанов много съжалява за отказа на президента: "Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат, причините в отказа му трябва да търсим в ДСБ, които забиха нож в гърба му."

Ей, тоя е архиподлец! Още малко ще каже, че Росен му е на първото място в списъка за коледните картички. Ако зависеше от него, Плевнелиев и през 2011 г. не можеше да бъде разглеждан. Гаче не помним как му заби ножа със скандала за общинското изнудване, което Плевнелиев не докладвал своевременно. Цецерон тогава се беше нагласил да става президент. Той е в постоянна постоготовност, ако мога така да се изразя. И споменаването на думата президент предизвиква в него спонтанна хормонална реакция. Обаче нещо дребно му се губи. Древните гърци имат понятие кайрос – интуиция за момента. Да знаеш кога и какво. Е Цецерон е роден без кайрос. Затова и сега няма да стане. Борисов директно го издялка: „Цветанов няма да е кандидат, няма да са и много други хора.”

Което си е точно така. Над 6.5 млн. няма да са кандидати. Един ще е само, но не знаем кой.

Всички обичат Росен. Сн. Чавдар Николов.


И докато сме на темата за президентските избори. Колегата Терзиев бие тревога в „Сега”: „Търпяхме, търпяхме американския предизборен карнавал, но повече не бива да мълчим, защото жонглира с нашите национални интереси. Останалият единствен в съревнованието на републиканците кандидат Доналд Тръмп се отправи към финалната права, без да промени определението си за НАТО като "вехтория" (оbsolete). Той каза, повтори и потрети, че няма нищо против алиансът да се разпадне…”

Трябва, трябва вече да се определим и да кажем твърдо „Не” на Тръмп. Един американски президент е напълно в състояние да разпадне НАТО. И да преебе единият от общо двата ни приоритета за последните 26 г. (Другият сам ще се преебе, като гледам…)

Като си помисля колко очаквания, колко надежди и мечти сме инвестирали в НАТО! Комай друго не сме инвестирали… Понеже сигурно сте забравили тези трепетни времена, та ще ги напомня с един цитат от премиера Борисов, тогава гл. секретар на МВР: „Трябва да устискаме догодина до приемането ни в НАТО. Тогава съм сигурен, че ще дойдат много инвестиции в България и ще повдигнем заплатите на полицаите. Просто трябва тук тези няколко месеца да се изкарат дотогава, това е важното.”

Е, мечтите рядко се сбъдват и слава Богу.

Вчера, 22 май, се навършиха 4 г. от земетресението в Перник. Годишнината беше почетена с трус от 4.3 по Рихтер в Сандански. Добрата новина е, че позатихва. Все пак в Перник беше бая по-силно - 5,8.

Вторник, 24 май

Борисов честити 24 май на всички българи. Каквото ще да е, но не можем да отречем, че и за него е празник все пак. В широкото тълкувание 24 май е празник за всеки, който може да пише.

Във Фейсбук премиерът написа: "Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е един от най-светлите български празници. Писмеността, чийто първообраз е създаден от светите братя Кирил и Методий, днес е възприета като официална за стотици милиони по света, които я ползват в своята ежедневна комуникация."

Кмет Фандъкова обаче не е съгласна и му намеква, че е мислител лека категория: „Да пазим българския език, защото той е не само комуникация. Езикът е и мислене. От него започва това, което наричаме просвета."

Не знам какво й става. Да не би да искала да става президент, пък той да й е отказал и тя затова така да се е напушила? „В историята, вика му, се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина.” Направо му отказва, между нас казано. Затваря му страниците на историята под носа. И да влезе, нема как да остане. Ама той, подобно на всичките ни политици, не ще в историята. Иска в политиката.

Може да ставаме мнителен, но ни се струва, че и изказването на Плевнелиев беше насочено срещу него: „Образованите хора са коректив на популистите и националистите и на търсенето на безпринципни политически решения, играейки си с тревогите и страховете на хората.”

Изобщо обръщат целия празник срещу него. Така излиза, не ли?

„Стандарт”: „Патриарх, Кобрата и гвардейци на 24 май.”

Кобрата чествал 24 май! Заедно с Андрея, естествено. Много е важно за го знаете.

И същите тези в „Стандарт” се правят на големи родолюбци! За празника вместо номера на страниците, турили букви!

По телевизора показаха бившето училище в чисто българското село Горна Росица, община Севлиево. Вече не е училище. В него се разхождат телета. Славна метафора за това какво става с наследството на браточките Мето и Кире…

Свилен Шитов, кмет на Девня, ГЕРБ. Снимка „Афера.бг”

Смятаме, че трябва да се спре вече с това лицемерие. Не бива да лъжем повече децата, трябва да им кажем истината. Каквато и сила да е знанието, в историята няма случай да е победило парите. С пари може и да не можеш да си купиш знание, но можеш да си купиш знаещите. На дузини можеш да си ги купуваш и не е скъпо.

В тази връзка заявяваме, че сме категорично против искането на МЕНСА в учебните програми на учениците от IV до VII клас да бъде включен час по мислене. Ако в тази крехка възраст тласнем децата по тоя грешен път, какво ще правят като пораснат и се влеят в една среда, която ежедневно ще им доказва, че да се мисли е безсмислено?! Направо ще ги осакатим и ще ги направим непригодни за българи.

Не трябва да се мисли! Трябва да се действа. Тези, които действаха, докато ние мислихме, сега имат вили в Дубай. А ние дращим ката ден за паница леща!

Колегата Волтер го е казал много точно: „Ако бях прост като толкова други, щях да бъда щастлив като тях…”

На път сме да станем народ от щастливи хора и аз съм твърдо решен да не остана встрани от този процес.

Сряда, 25 май
Първанов вика: „Кандидатът на АБВ трябва да бъде доказан държавник и да бъде избираем.” Такива, вика, в АБВ с лопата да ги ринеш. „Познавам хора от АБВ, познавам и личности от партиите, с които преговаряме, които отговарят на тези два критерия.” Преговарял е, да ви кажа, с Любо Дилов, който наистина е доказан държавник. Малко търговски ориентиран, но те всички са такива. Сред преговарящите видях и Слави Бинев, държавник, доказан дори на европейско равнище. Познати и доказани държавници са и Румен Йончев и Борислав Китов от Народен съюз, земеделецът Спас Панчев. Абе, много са. Проблем може да възникне само от това, че и ние ги познаваме.

Първанов и други видни държавници. Сн. „Клуб Z”

Все повече се убеждаваме, че на Първанов наистина хич не му се ще да става президент. Толкова не му се ще, че търси начин да откаже служебно. Дискретно се е допитвал до конституционалисти дали не може  да се скрие зад конституцията, чл. 95 (1). Но няма как. Оказва се, сам призна, че има "тълкувание на конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново."

Наистина някои конституционалисти правят такова тълкувание. Например на бившият конституционен съдия Димитър Гочев. И при това положение няма друго положение. Ще трябва да се кандидатира.

Обаче конституционалистите от Пазарджишката школа, например Екатерина Михайлова, са точно на противното мнение: „Първанов може да е държавен глава максимум два мандата. Според мен е доста ясно, че в чл. 95 пише точно това.”

Благоевградският общински съвет отказал да направи говорителката Ани Салич и шефа на БГ-радио Николай Янчовичин почетни граждани. Янчовичин е предложен, щото бил превърнал Благоевград в музикална столица на България. Но за Ани Салич основанията са далеч по-сериозни. Родена е в Благоевград и на това основание е предложена от администрацията на общината. (Пазарджик, Пазарджик ти мой роден?! Попов, няма да приема нищо посмъртно!) Обаче на Салич не й стигнали 6 гласа. Така е то! Никой не е станал пророк в собственото си село! Ани специално в никое село няма да стане пророк. И не бива. Защото ако се направи прецедент, ще тръгне епидемия. Знаете ли колко телевизионни говорители има?! Ами тези, които казват времето? На какво основание би могъл Гоце Делчев да откаже да почете Емо Чолаков? Ами Емо е направо д-р Филипов сред метеоролозите. Понякога е дори по-смешен.

Проф. Огнян Герджиков си купил „Речник на нормативните дефиниции в българското законодателство”, съставен от некоя си Елица Маркова и рецензиран от доц. д-р Живко Драганов и доц. д-р Божана Неделчева. И научил работи, които единствено там ги пише. Сигурен съм, че и вие има какво да научите от тоя речник. Знаете ли например какво е автомобил?  Автомобил е „недвуколесно безрелсово МПС”. Знаех, че не знаете. А автор? „Автор - лице, по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права.”

Води - всички води по смисъла на Закона за водите.

Дейност - дейност, извършвана като част от икономическа дейност.

Животни –животни, отглеждани за производство на храна и/или животни, които не се отглеждат за производство на храна.

Имот – притежавана или придобивана по финансов лизинг, изцяло или частично земя и/или сграда.

Правителство – всеки държавен орган, институция, служба или други подобни органи на местно, национално или международно равнище.

Последното ме хвърли в джаза. Доктор по политология съм, но не го знаех. Излиза, че имаме хиляди правителства на всякаква почва и равнище! Което може да означава единствено, че тоя речник е съставен на нервна почва, ако ме разбирате.

Навремето, когато се реши да се направи Социологически речник, проф. Николай Тилкеджиев, Бог да го прости, тогава млад асистент, събра цялата налична социологическа мисъл, в това число и млади нАучни работници като наша милост. И на всеки бяха дадени по 2-3 термина, които да разработи. Години се съставя тоя речник, редактира и прередактира. А таз госпожа седнала и сама го спретнала, вероятно за месец-два.

Прав е Герджиков: „Спрете този речник!”. Аз бих отишъл и по-далеч: Арестувайте авторката за тъпота с взлом, а рецензентите като съучастници! За такива работи трябва да затварят и да изхвърлят ключа!

Ама не можеш ги спря всичките. Андрей Райчев каза преди години, че за да отгледаш един учен, трябва да изхраниш и десет боклука. Такъв бил рандеманът в науката. Десет срещу един е обречена работа, не ли?!

Човек може да получи полезни знания от най-неочаквани места. Например, дами, знаете ли как можете да свалите мъж, който е в бара с друга жена? Сега ще ви кажа. Стягате вагиналната мускулатура, правите заключ с пръстите и започвате да го фиксирате в лявото око (мъжко ляво!). Това го научих от Кобилкина, която гостуваше оня ден на Гала. Пробвайте го и съобщете дали работи.

Четвъртък, 26 май

Даниел Вълчев пред БНТ: "Поведението на ДСБ и на лидера Радан Кънев прилича на това, което има човек с лошо храносмилане - или имаш киселини и целият свят ти е крив, или имаш газове и никой не иска да е до теб".

Зер пърдят?! Стига, бе!  Не, това не го вярвам. Допускам максимум халитоза.

Между другото ще отбележа, че професорът от Пенсилванския университет Ал. Христов, зооинженер, откри преди няколко години, че риганът, добавен в храната, намалява наполовина газовете, главно метана, който е основен фактор за ускоряване глобалното затопляне. Но Радан, доколкото знам, не е Костов. В смисъл, че поне не е вегетарианец. А за другото е прав Дани бой. От бай Мирон Иванов съм запомнил, че „мислите биват кисели и алкални според онова, което става вътре в нас – най-често в стомаха”. Китайците са вярвали, че умът и душата на човека са в стомаха. Което ми се струва много рационално. Защото стомахът може да се разширява. А главата не може. И като натрупаш много ум, черепът почва да ти стяга. За китаеца звуците, които издава стомахът от единия или другия си край, са доказателство за това, че душата е доволна и щастлива. За тях куркането на червата не е нищо друго, освен интензивна работа на ума. И сега като се замислям, винаги, когато са ми куркат червата, съм почвал да мисля. Както и да е. Пък Ксенофонт казва… Но това съм ви го казвал.

Като стана въпрос да ви споделя като патил човек. Понеже явно имам ГЕРБ (гастро езофагеална рефлуксна болест) и киселините ме мъчат от дете. Най-много ми се дигат от уиски и агнешко. Откакто открих Пробитор се родих. И ям агнешко поне по два пъти годишно. Честно ви го споделям, не съм от докторите, дето им плащат фармацевтичните компании. Те на хуманитарни доктори не плащат.

Петък, 27 май

Социологът Цветозар Томов, член на ЦИК, запали моторетката по повод изказване на шефа на правната комисия в НС, който каза при Кауня, че на последните парламентарни избори в Чикаго гласували 130 българи! Демек, какви секции за хора, които не искат да гласуват. Та Цветозар написа във Фейсбук, че гласувалите там били 15 пъти повече, но Кирилов не знаел къде да ги търси: „Трудно ми е да преценя дали г-н Кирилов лъже като хамалин в квартална кръчма, или просто лъсва тоталното му невежество... Но като е невежа, защо изобщо си позволява да участва в прекрояването на изборното законодателство?"

Защото е невежа, бе, колега! Не ме карайте да си помисля, че и вие сте невежа относно природата на невежата. Невежата не знае, че е невежа! Това е научно доказано – ефект на Дънинг-Крюгер. „Некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание."

Кривата ясно показва, че цял живот да четеш и учиш, никога не можеш да стигнеш нивото на самооценка на невежата. Графика OFFNews

Ефектът на Дънинг Крюгер е широко познат във Фейсбук. Лично ние сме виждал десетки постове по темата. Но въпреки това, смеем да твърдим, че най-важното не се разбира. Защото, както писаха колегите от OFFNews, ефектът Дънинг-Крюгер не се отнася за другите - той се отнася за всички. Всички сме некомпетентни в различни области. Затова трябва да го даваме по-скромно, да се съмняваме в собствената си всестранна компетентност и да уважаваме чуждата. Е, във Фейсбук това е невъзможно, но по принцип го казвам.

От две места вече научаваме, че в некои мозъци се е загнездила идеята царят да е общият кандидат за президент на левите. Не сме против. Поне инконтиненцията ще бъде по уважителни причини, а не като досега от простотия и невежество. Готски ще почне мандата на 80 и ще го довърши на 85 г. Макар че на тая възраст въпросът кой кого стои по ленински остро.

Журналистите естествено го попитаха веднага. „В момента не виждам специален интерес или влечение към президентската функция. Не е последната ми амбиция. В такъв момент трябва да се прецени внимателно, но фактически са ме учили да обединявам, а не да деля или да правя лични комбинации в моя полза.”

Доде е жив човек все се надява, чака да го оценят, да го поканят. Но обикновено хората се сещат колко ценен е някой чак като му видят снимката по стълбовете. И тогава му въздават всичко, което са му отказвали приживе. Стига, разбира се, да е сигурно, че е умрял.

Чудо, братя! Невиждано чудо! В „Труд” цяла страница хвалебствия за Петър Славов, депутат от РБ. „Петър Славов - Гражданското острие”. Още по-чудно става чудото, като се сетим, че той е от гражданската квота на РБ. Деен, кадърен, компетентен, отговорен! Дали му възможност и той да се похвали.

Просто не знам какво да кажа. А е жив и здрав човекът, изрично проверих. Нямам ключ за това загадъчно приятелство на Блъсков и Славов. Мога единствено да допусна, предвид някои манталитетни характеристики на гл. редактор на „Труд”, че Славов ще излезе от него малко по-беден.

Ама то е казано. Когато се срещнат човек с опит и човек с пари, този с опит си тръгва с повече пари, а този с парите – с повече опит. Съдбата така уравновесява везните.

Тони Филипов, д-р reduta.bg 


Няма коментари:

Публикуване на коментар