Зима

Зима
Пролет

20 май 2016 г.

МВР хвана 49 грама кока. Катастрофа!

Явно в последните години по отношение на битката срещу наркотрафика МВР е дръпнало силно ръчната спирачка...
 
Чудя се, когато тази седмица вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че МВР за цялата 2015 г. е хванало 49 грама кокаин, дали знае, че това е 10-дневната доза на един известен политически лидер.

Разбира се, това е коката му за 10 дни само ако не излиза на разходка по “Раковска”. Ако се раздвижи в този район в неговия си стил, през носа му ще мине много повече от държавната субсидия, защото парите за дрога и други удоволствия на лидера идват винаги от таксата за всеки негов избирател.

Интересно е също дали Румяна Бъчварова знае, че в едно оборотно заведение в София всяка вечер се продават по около 150-200 грама кокаин. Такива дискотеки и барове в столицата са 20-ина. Голямата разпродажба принципно пада в петък и събота. Ако не броим Студентски град, защото там всяка вечер е петък.

Оборотните барове и дискотеки си имат постоянен дилър. И когато клиентът не е в час и попита барманите как може да си вземе “бяло”, “белина”, “от скъпото”, веднага го насочват към правилния човек.

После, ако е гъзар, ще го изшмърка във ВИП стаята, направена точно с тази цел, а не по тоалетните като в близкото минало. Но да не навлизаме в излишни детайли - един известен фолкпевец може да разкаже всички необходими подробности. Принципно трябва да е ясно, че с дилъра се срещат не само клиентите, но и персоналът - това просто е начинът много бармани и сервитьорки да изкарват без проблем дългите нощни смени.

Естествено, кока и амфетамини се търгуват в още десетки заведения, но с по-малък оборот. Да не говорим и за стотиците частни партита в къщи, апартаменти, хотели.

Със сигурност има дни, когато само в София “се развързват” по около 5 кг от най-скъпия наркотик. И изведнъж вътрешният министър обявява, че полицията за една цяла година е заловила една стотна от това количество.

Лично за мен тази статистика е абсолютна катастрофа. Тя е възможно най-прякото потвърждение на това, което всички знаят - МВР не хваща дилърите и наркобосовете, защото ги пази.

Това, естествено, не е никаква новина. Още в края на 90-те години всички големи градове в България бяха разделени на териториите на полицейските управления и оттогава всеки дилър или отговорникът, който ги зарежда, или силовият бос, за когото те работят, се отчита месечно на определени хора в районното полицейско управление.

И след като плати таксата “спокойствие”, спокойно може да каже “аз продавам под втори район” (на територията на Второ РПУ). Но за полицейските управления всичко е ясно от дълги години - те са най-дълбоко заразени от корупция. И по правило, ако районното задържи някой дилър, това не значи, че униформените нещо неочаквано са се възбудили, това значи, че конкурентът му го е натопил или директно е платил за ареста.

В кварталите реално няма резки движения и нито една полицейска акция не е случайна. Всичко е подчинено на статуквото на месечното отчисление. И тази абонаментна практика едва ли някога ще се промени.

Все пак трябва да припомня, че в близкото минало поне наркоотделът на ГДБОП успяваше да балансира годишната статистика - задържаха се във вътрешността на страната стотици килограми хероин, кокаин, амфетамини, разкриваха се цели нарколаборатории. А сега министърът отчита 49 грама кока, 564 таблетки екстази, 221 таблетки амфетамин, 59 таблетки метамфетамин.

Хвалим се и с три международни операции - във Великобритания, Румъния и Судан. За някои от тях може и действително ние да сме подали важната информация. Но за повечето със сигурност “сме участвали” с т.нар. установъчна информация за конкретни хора и тяхното движение през граничните пунктове на страната, тоест - стажантска работа.

Явно е вярно това, което обяви съвсем наскоро главният прокурор Сотир Цацаров - разработките в ГДБОП стигат максимум до ниво квартален наркодилър. Явно в последните години по отношение на битката срещу наркотрафика МВР е дръпнало силно ръчната спирачка. 


Но 20-те заплати при пенсиониране, разбира се, остават...



Слави Ангелов, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар