Зима

Зима
Пролет

14 май 2016 г.

Сотир Цацаров против магистратите да се разследват като престъпници

Главният прокурор изрази несъгласие и под каквато и да е форма на участие на общинските съвети в подбора на съдебни заседатели.
 
 Главният прокурор Сатир Цацаров се обяви против идеята за изследване с полиграф на магистратите и експертите. На обсъждането на проектозакона за съдебната власт той коментира намеренията, записани в проекта, за проверката за почтеност, предаде "Дарик".

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира извънредно днес, за да обсъди новия пакет промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложени от Министерството на правосъдието.

Обвинител номер едно заяви, че не може експертите да се разследват като престъпници.

Друга промяна, с която главният прокурор изрази несъгласие, е каквато и да е форма на участие на общинските съвети в подбора на съдебни заседатели. Това според Цацаров е скрита форма на политическо влияние.

Промените, свързани със заплатите и пенсиите на следователите, също бяха обект на критика. Според Цацаров е проблем, че съдиите и прокурорите няма да имат привилегията на следователите след 57 години да получават и пенсия и заплата, ако продължават да работят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар