Зима

Зима
Пролет

30 май 2016 г.

Търговци изнасят ударно българска пшеница

Поскъпването на зърното през последната седмица е с около 5-10 лева за тон
 
Търговци изнасят ударно българска пшеница за хляб, показват данните на Министерството на земеделието и храните. 

От юли 2015 до 22 май 2016 г. през пристанище Варна са изнесени общо 1,598 млн. тона пшеница, което е с близо 33% повече спрямо същия период на предходната маркетингова година. Само за последната седмица експортът е 25 хил. тона.
 

През пристанище Бургас са изнесени 9,3 хил. тона пшеница, показват още данните на МЗХ, цитирани от "Труд".
 

Има раздвижване на пазара на зърно, коментира за "Труд" Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му интерес към българската пшеница има вече и от страни извън ЕС. 

"Досега изнасяхме основно за Италия, Испания и Гърция, но сега се отваря и пазарът към трети страни", допълни той.
 

"Това се отразява на цените на зърното у нас, които са тръгнали нагоре. Тон пшеница се продаваше за около 280 лева, а през последната седмица вече стига 290 лева", допълни Вукодинов.
 

На Софийската стокова борса също е регистрирано увеличение на цената на пшеницата, потвърди Антонина Белопитова, член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на борсата. 

"Поскъпването през последната седмица е с около 5-10 лева за тон. Повишението на цените се дължи както на активния износ, така и на натрупаните складови разходи. Обикновено през май цената се покачва заради разходите за складиране, които производители и търговци реализират", поясни Белопитова. 

Тя цитира данни на министерство на земеделието на САЩ, според които реколтата от пшеница в България и Румъния ще бъде добра тази година.
 

"Стопаните, които са обработили посевите за вредители, ще получат добри добиви. За това благоприятства и меката зима", прогнозира и Ангел Вукодинов.
 

По данни на земеделското министерство площите за реколтиране към края на май са 11 312 255 дка, или с 8,3% повече спрямо 2015 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар