Зима

Зима

22 май 2016 г.

В НАТО се засилват разногласията заради Русия

Алиансът се опитва да избегне „неразбирането и погрешните интерпретации“ в отношенията с Русия, за да не „излезе положението изпод контрол“
 
В НАТО се засилват разногласията относно бъдещите отношения с Русия, като се увеличават опасенията, че притовопоставянето с Русия излиза изпод контрол, пише „Файненшъл таймс“.

Този извод изданието прави заради резултатите от съвещанието на външните министри и началник генералните щабове на пакта, състояли се в Брюксел на 19-20 май. По време на срещата представителите на Германия и Франция настояваха за сближаване с Москва и провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия паралелно с варшавската среща на върха на НАТО през юли. Други обаче страни-членки се отнесоха скептично към подхода на Берлин и Париж.

Дипломат от източноевропейска държава заяви пред вестника, че заседанието на Съвета НАТО-Русия е призвано да успокои не Москва, а самият Запад и „хората, които се страхуват да не ядосат твърде много Путин“. Докато Русия, по думите му „си прави игри“ с алианса.

“Словесната война” между НАТО и Москва става "все по-тревожна и агресивна", пише още вестникът. НАТО планира сериозно да засили своя източен фланг, а Москва обеща да даде отговор. Освен това тази седмица британският генерал Ричард Ширъф заяви, че е възможна война с Русия в рамките на една година.

Сега алиансът е обхванат от пристъп дали не трябва да се разреди обстановката, коментира още FT. Британският външен министър Филип Хамънд рязко разкритикува изказването на Ширъф и го нарече „безотговорно“.

“Това изявление е прекомерно спекулативно и провокационно. Боя се, че то е свързано със стремежа да се привлече върху себе си максимално внимание“, каза Хамънд. Той заяви също, че диалогът е най-добрият начин да се предотврати "прекалено острата реакция" на Москва спрямо новата стратегия на НАТО.

От своя страна генсекът на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се опитва да избегне „неразбирането и погрешните интерпретации“ в отношенията с Русия, за да не „излезе положението изпод контрол“.

НАТО планира да разположи в Полша и Прибалтика 4-5 батальона./fbr.bg

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар