Зима

Зима
Пролет

17 май 2016 г.

Александър Велев е новият шеф на БНР

Велев ще заеме поста на Радослав Янкулов, чийто мандат изтича на 26 май
 
Александър Велев е новият генерален директор на БНР. Съветът за електронни медии го избра единодушно с 5 гласа. Миналата седмица медийният регулатор изслуша концепциите на 12 кандидати за поста.

Сред тях освен Велев бяха още Валерий Тодоров, който вече е бил директор на БНР, Христин Стрижлев, член на управителния съвет на БНР, журналистите Петър Волгин и Георги Василски, бившият програмен директор Иво Тодоров, бившият директор на "Хоризонт" Васил Чобанов, ръководителят на спортната редакция на "Хоризонт" Светослав Костов, директорът на Радио "София" Митко Димитров, вътрешният одитор в радиото Росланна Белчева и Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител в БНР и създателят на FM+ Петър Пунчев.

Велев ще заеме поста на Радослав Янкулов, чийто мандат изтича на 26 май.

Александър Велев е генерален директор на БНР в периода 1998-2001 г. Той е роден през 1963 г. в София. През 1989 г. завършва 91-ва немска езикова гимназия "Проф.Константин Гълъбов" в София през 1989 г. Дипломира се в Икономическия институт, специалност "Организация и управление на промишлеността".

В БНР е от 1990 г., където работи като водещ на новини, в предаването "Нещо повече", в международна информация, в нощния блок и "Хоризонт на вълните на младостта".

Специализира в Швейцарското радио. Уволнен е през 1995 г. заедно с 6 журналисти, които създават "Свободно слово". Известно време работи във в. "Новинар" и частните радиостанции FM+ и "Тангра".

През януари 1998 г. е избран за генерален директор на БНР. След изтичането на мандата му през 2001 г., Националният съвет за радио и телевизия избира за негов заместник Иван Бориславов.

След него обаче се стигна до безпрецедентна криза в БНР, уволнения на 19 журналисти, подмяна на автентичната програма "Хоризонт", както и бурни обществени полемики.

След тягостни юридически спорове и морални битки на поста е назначена Поля Станчева, чийто мандат изтича през 2007 г. През 2010 година Велев кандидатства отново за генерален директор на БНР, но тогава за поста е избран Валерий Тодоров.

Александър Велев

Няма коментари:

Публикуване на коментар