Зима

Зима
Пролет

7 май 2016 г.

Фейсбукът на Кафка

"Процесът" на Кафка е точно това, което прави администрацията на ФБ с непослушните потребители
 
Фейсбук ще се окаже чудовище.

Това няма да е статия, която искам да поставя във Фейсбук. Защото социалната мрежа е все по-малко социална и все повече приспивно примитивна. Защото Фейсбук няма критерий какво нарушава добрия тон и "стандартите на общността".

Когато пускаме статия във Фейсбук за това, че цигани убиват българи - получаваме наказание. И предупреждение. Приемаме, че стандартите на общността работят.

Не оспорваме едностранчивостта на позицията.

Опитваме се да сме честни.

Но после, в името на фактите, публикуваме статия - И БЪЛГАРИТЕ УБИВАТ.

В село Малорад, българин убива старица, само факти. Заглавието дразни "стандартите на общността", баннати сме за три дни. Предупреждават ни, че ще изтрият профил със стотици хиляди фенове.

Отвъд националистическите и расистки страсти - заглавието е напълно фактологически вярно, освен това е част от друг, много по-голям разговор.

Истината е, че Фейсбук няма стандарти.

Той работи по доноси, доклади, репорти. От другата страна, има машина, кафкиански механизъм, който има свои цели - какво да се публикува, как да изглежда. Но стандарт в истинския смисъл няма.

Фейсбук иска от нас да публикуваме само котенца. Пожелания за лека нощ, безсмислени като емоционална пластмаса. Емотикони, които са само няколко вида, половината - гей-емотикони, расови емотикони, при наличие на милиони други нюанси в човешките чувства.

Фейсбук води жесток спор с хората, които публикуват еротика, актови снимки.

Води война с хората, които имат националистически уклон, затваря им профилите, не оставя да се спори по темата даже.

Фейсбук наказва за цитати - ако публикацията е от другаде, ако е иронична, ако е сардонична, ако е неясно нюансирана за машината - това се трие. И това е загуба - защото все още няма такава друга бърза медия. Но ще има.

Както и да четете правилата за ползване на ФБ, няма да намерите реални критерии. Идеалните потребители на ФБ са два типа - изглупелите презадоволени хора на Запада с техните кученца и котки. Вторият тип е мюсюлманският терорист - който тихичко общува с безобидни пароли и кодове къде да е бомбата на следващото летище.

Идеята на ФБ беше да се спори, да се срещат мнения.

Но отделни мнения, отделни теми са неприемливи за обсъждане.

Примерно - циганската престъпност. Или - отбелязването, че не само циганите убиват. Факт, който е неоспорим. Но ФБ е и корпорация - правим му трафик, четем му рекламите, купуваме. А някъде там в машината, едно неблагодарно копеле иска и да се държим прилично. Колко прилично - колкото при комунизма или колкото при фашизма, уточнете се.

Потребителите на ФБ не са чели Франц Кафка.

"Процесът" на Кафка е точно това, което прави администрацията на ФБ с непослушните потребители. В този процес не знаеш за какво си обвинен, не знаеш кой е съдията, нямаш право на защита.

Но това нямаше да е трагедия, ако наистина имаше стандарти за прилични и неприлични теми. За наличието на гледни точки. И най-вече - за невъзможността по доноси от недоволни фракции граждани да падат цели профили, които са събирани с години и които са създали трафик и огромен рекламен ресурс на самата корпорация Фейсбук.

Защото каквото и да правите - не забравяйте, това не е забавно общуване. Това е корпорация с бюджет на няколко държави като тази, в която живеете.

Къде са хората, които банват? Те нямат адреси. Това напомня на нещо много лошо. И много страшно.

Франц Кафка нямаше да има Фейсбук.

Набоков не би написал Лолита дори като синопсис във Фейсбук.

Буковски, любимецът на Фейсбук, би бил в затвора, ако пишеше тук.

Солженицин би бил в друг лагер, бележките му щяха да са други.

Фейсбук не служи на общуването. Служи на "правилното" общуване.

Все по-излишен инструмент на забавление, в свят, където чумата напредва.

Фейсбук е капан - капан за спомени и имитация на свободна медия. И реално - място, където анонимните доносници управляват. Всеки го е изпитвал.

Освен тези с котенцата.

Фейсбукът на Кафка работи чудесно за тях.

ПП. Някой от вас да каже - възможен ли е бекъп на цял профил във Фейсбук?




Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар