Зима

Зима
Пролет

16 май 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (9-13 май)

Понеделник, 9 май

От старите хора съм чувал, че изпадне ли буквата „р” от името на месеца, вече идва лятото. И ето, вече е май, ама май не е лято. Но, дето викахме през развития социализъм, да правят каквото щат. Яд ме е, че ни губят времето по всички линии.

Ама как пък ще се падне 9-ти май, двойният празник, да е баш понеделник! Обаче ще празнуваме, няма как. През целия си досегашен живот не сме оставили празник неотпразнуван, та тепърва няма да правим прецедент. Както сме ви споделяли през годините, на тоя ден сме опитвали да празнуваме и Деня на победата, и Деня на Европа. Няма разлика. Човек еднакво се напива. Щото умният човек само взема повод от празника, а си пие за себе си, за семейството, за приятелите…

Историкът акад. Георги Марков подсказва как да се избегне конфликтът на интереси: „Датите 8 и 9 май са свързани. Германия капитулира вечерта на 8 май, а 9-ти е първият ден на мира в Европа. Трябва да се отбелязва Денят на победата редом с Деня на Европа.”

От което стигаме до извода, напълно обоснован извод, че трябва да се почва от 8-ми вечерта и да се продължава на 9-ти! Това ще удовлетвори и русофилите и еврофилите.

Между другото, маса народ се обади да пита  що ни нямало миналата седмица. Даже една госпожа звъня чак от Америка да се поинтересува да не сме паднал в Перловската река. То накрая може и така да стане, но засега не сме. Празнувахме просто. Първо Великден. После Гергьовден. Ние всяка година правим жертвоприношение в чест на Св. Георги. Този светец е закрилник на родното село на доктора и от малък му жертваме цяло печено агне, пълнено с ориз, дреболийки, пресен лук, джоджен и други пролетни мерудии. А това е ангажимент, който отнема три дни поне. И понеже и зетят се случи Георги, та шест дена общо.

И като казахме жертвоприношение, та се сетихме за пърформънса на вегетарианци и вегани оня ден на „Витошка”. Протестират срещу яденето на животни. Било убийство. Ефектно го бяха направили. Хора, намацани с малинов сироп, легнали в тарелки като бройлери.

Не сме съгласен точно те да протестират. Дето каза един приятел, веганите не ядат животни, те ги подяждат. Което е доста подло, като се замислите. Така прави политическата ни класа вече 26 години.

Между другото да ви кажа, че италиански изследователи открили, че пиенето на една бира за възрастни (500 мл) намалява риска от сърдечни заболявания с близо 25%. Което, според нас, трябва да означава, че две бири намаляват с 50%, 4 бири със 100%, а от 5 бири нагоре минаваш на отрицателни величини. Тоест, почваш да се лекуваш. Не ли?

Пък некакви други учени установили, че алкохолът правел човека щастлив само за малко. Гаче ли ние сме очаквали да се напием на абитуриентския бал и цял живот да сме щастливи. Не, не сме очаквали. Винаги сме знаели, че алкохолното щастие е кратко. Но изцяло от нас зависи да е често! Днес 2 часа, утре два часа… Само правителството може да осигури целодневно щастие. Макар и не за всички…

Вчера приключи исторически за БСП конгрес. Курнелия Нинова замени Миков на курмилото на партията. За пръв път жена на курмилото. Ако беше сменила Станишев щях да напомня за случая от времето на СДС. Когато Надка смени Пешето Стоянов, а хората на Костов пуснаха виц: Каква е разликата между Надежда Михайлова и Петър Стоянов? Разликата е, че тя е патка с п…., а той е п…. с патка. Но не знам дали по отношение на Миков ще е точно.

От Людмил Илиев в „Сега” научаваме за една грандиозна наглост в отчетните документи на конгреса. Другарите напълно си умили ръцете: "Дясното, с малки изключения, доминираше всичко у нас през последните 26 г… Каквото и да ни говорят днес, ясно е, че не ние, а десните носят отговорност за начина, по който се разви страната ни през периода на преход."

Малки изключения, а? Андрей Луканов, Жан Виденов, Димитър Попов, червени министри в кабинета на царя, тройната коалиция с премиер Станишев, Орешарски. Половината ни нова история стана „малки изключения”!

Не бива чак пък такъв тапагьозлук, бе, другари!

На сергията с четивата, които се предлагали на конгресмените, сред трудове като "Кой и как спаси България от трета национална катастрофа" и "Истината за Антон Югов", се вижда и календарче картичка, със снимка на Бойко и Лилето. Оная снимка, дето са допрени във връхните си точки. И на картичката диалог: Обичаш ли сланина?  Мно-о-го! Цялата съм твоя!

Изобщо не ни отне време да се сетим, че това е кулска направа. Такова чувство за хумор, такова джентълментство, само из Северозапада се среща. Изисква се особена рустикална душевност, за да се кефиш на такава простотия.

Какво нещо?! Борисов се инкултурира в обществената и политическа среда, червените наобратно – изпростяват. В интервю по телевизора премиерът цитира дори притча на цар Соломон.

Още един случай на женска инвазия по отношение на органите. Мария Стоянова е новият шеф на СЕМ. Комшията, не че нещо го интересува, щото той е дипломиран инженер, ама ме пита: „Не мислиш ли, вика, че здраво я апат кучетата?” По нашия край казват повела е кучетата, ама аз пак го разбрах какво ме пита. Но не можах да му бъда полезен, щото не познавам госпожата лично. А не искам като него да си правя заключения само от публичните й изяви. Пък и да не е единствената, дето я „апат кучетата”?

Вторник, 10 май

Лондон си избра за кмет пакистанеца Садък Хан. Поздравявам ги за смелостта да експериментират - опитаха с кмет педераст, опитаха и с комунист. От пакистанеца какво точно очакват, не мога да ви кажа. Сещам се за един репортаж от Вашингтон по CNN, когато избраха Обама за президент. Един афроамериканец, таксиметров шофьор, каза: "Едно нещо не мога да разбера. Защо, като се изсерат a lot of shits, все търсят някой негър да порине". Та възможно е и в Лондон да са натворили a lot of shits и за това да им е нужен пакистанецът.

И като стана дума. Президентът тури вето на тия a lot of shits, дето ги натвориха в Изборния кодекс. Патреотете заплашиха да напуснат коалицията, ако НС не преодолее ветото. Но ще го преодолеят. Щото иначе, както правилно отбеляза Борисов, те двамата с Валери Симеонов ще изглеждат като тримата глупаци.

"На никой сега, вика премиерът, не му е мила държавата, всеки си гледа партията и остава аз и ГЕРБ да се гърчим ежедневно под искания". И тук се позова на Соломон: „Тези, които говорят за предсрочни избори, да прочетат приказката за Цар Соломон. Две майки се карали за едно бебе. Тогава Цар Соломон им казал - разрежете го и ще има по половин за всяка. Вземи го ти, рекла едната майка, и той я припознал за истинската."

Демек, вика, аз съм истинската ви майка.

Ако Борисов беше малко понапреднал образователно, или поне пиарите му, щеше да цитира Брехт и „Аугсбургският тебеширен кръг”. Там, първо, става въпрос за съдебен спор, а не варварско рязане на бебета с меч. И второ майките са почтени жени. Поне едната. Докато при Соломон и двете са блудници, демек курви. И истинската майка, в която се вживява Борисов, и другата.

Пък на въпроса какво ще пожелае на внука си, в каква България да живее, Борисов рече: „Ще вижда какво е построил дедо му и ще вика: Ей, не може да боядисате това, което дедо ми е построил.”

И това можеше да се каже по-добре. Можеше да се направи някой паралел например с император Август, за който казват, че заварил Рим от кал и глина, а го оставил в мрамор. А не да ни пробутва малките селски лафчета на Живков.

Но, както отбелязахме, важното е, че премиерът е в процес на нова инкултурация. Така тълкуваме и дистанцирането му от изблиците на неконтролируема глупост на Божидар Димитров. Последно рече, че партията на Местан ДОСТ трябва да бъде спряна на всяка цена и с всички средства. Та Бойко вика да не сме му обръщали внимание: "Г-н Димитров често говори малко пет за шест и не трябва да му се обръща внимание."

Интелигентните хора и досега не обръщаха внимание на тъпанарите, но е добре това да бъде изведено и като правителствена политика.

Станишев за малко да се извини за избирането на Пеефски за шеф на ДАНС: „Най-голямата ми политическа грешка бе, че допуснах по този начин да провокираме хората, че не успях да убедя политическия ни партньор ДПС, който искаше да има позиция в сферата на сигурността след два атентата срещу Доган, да преосмисли исканията си и че подобно решение ще взриви обществените нагласи, кабинета и всичко, за което сме се борили."

И призна на протестиращите от първия ден правото да излязат на улицата:  "Аз съм сигурен, че много хора искрено излязоха да протестират през лятото на 2013 г., защото се почувстваха предадени. Към тези хора изпитвам уважение и на тях дължа извинение.”

Но после дошли герберите и започнали да плащат на протестиращите, които и без пари си протестирали…

Товарищ Станишев, скажу  Вам на русском, на  Вашем родном языке, чтобы  был уверен что Вы меня поняли: А Вы знаете где у статуи Давида центр композиции? Вот туда и идите вы и ваши извинения.

Давид, Микеланджело

Между другото, като стана дума за братушките, та да ви кажа какво чудо станало. По-точно не станало. Нашите православни братя много разчитали на божията помощ за успеха на мисията на ракетата „Съюз-2.1“. Но епископ Лукиян не изпълнил правилно освещаването и ракетата не успя да излети от първия път. Протодякон Кураев заявил, че вината е главно на Лукиан, който поръсил ракетата с разредена светена вода и горе се обидили. И сега го чака разпопване или заточение в манастир.

Пък зам.-министърът на труда на Русия Андрей Пудов съобщи, че обсъждат идеята безработните да се облагат с данък. Те там не ги наричат безработни, а тунеядци. Идеята била заимствана от Беларус. Това, всъщност, е единственото място, от където може да се заимства. Според проучване на руският НЦИОМ 50% от руснаците подкрепяли приемането на такъв закон.

Корнелия Нинова заминава за Москва, за дипломирането на сина си Рафаел, който следва там финансово инженерство и сега се дипломира. Госпожата е много радостна и вика да не сме свързвали това щастливо събитие с политиката.

Сряда, 11 май

АБВ напусна управляващата коалиция. Уж са обидени, че от  Изборния кодекс изпаднали всичките им предложения. Ама уж.

И така коалицията, която започна със 135 депутати, сега остава със 114. Ако и патриотите се оттеглят заради ветото на Изборния кодекс, ще останат само 83 от ГЕРБ и 13 от РБ –Управляващи. (Даниел Смилов ги нарече РБ-Гюро Михайлов. Което е образно, но не е точно. Щото Гюро е изгорял безкористно.) И от тук нататък Борисов ще управлява с плаващи мнозинства. Плаващите мнозинства често водят да давещи се правителства. Но, както са казали класиците, това си е дело на давещите се.

По БНТ питат Цветанов защо довчерашният съюзник Румен Петков се подпич… извинете, подбъзиква с правителството. Цецо вика: „С подобен подход той принуди Борисов да напусне МВР и днес да бъде премиер на страната вече втори мандат… Не изключвам възможността Румен Петков да направи сегашния премиер и президент. Но това е в кръга на шегата, разбира се, нека да не извеждаме като акцент от днешния ни разговор…”

Шега, а?! Я да махате тази шега от нашия з… Борисов президент, Цветанов премиер не е шега! Това е морбиден хумор. В тежък макабрен контекст!

Борисов от Лондон: "Да не прекаляват, защото може да не ми издържат нервите и да ме направят президент." Като се върне, и той ще обясни, че се шегувал. Изобщо големи шегаджии…

Едно цитатче за любителите на цветанизми,  да си попълнят колекцията. Питат Цецерон що  ГЕРБ отнася негативите от Изборния кодекс. „ГЕРБ отнася негатива за всичко, което би могло да се превърне като някакъв обществен казус и точно затова казвам, че винаги понасяме негативите от тези неудачия, които имаме в решенията, които се взимат.”

На вниманието на Института по български език към БАН: имаме новина! Нова словоформа - неудачия! Гарантирам, че това е истинска езикова иновация. Срещам много думи всеки ден, това ми е работата, но думата „Неудачия” съм срещал само в тъжните изповеди на собственици на румънската „Дачия”.

В интервю за „Труд” Петков контрира: „По логиката на Цветанов, ако аз взема, че се гътна, кариерата на Борисов ще приключи! Наистина така излиза!”

Дет викала оназ снаха, ти се гътни, па другото не го мисли…

В това интервю обаче Петков си казва къде наистина ги стяга чепикът: „Какво налага да излъчваме системна агресия спрямо Русия? Ние сме държавата ястреб в Европа, която изискваше да се налагат все по-жестоки санкции срещу Русия. Обявихме, че искаме повече НАТО в Черно море и на Балканите. Ние сме част от НАТО, но това не означава да воюваме с всички наоколо.”

И като втора точка енергетиката! Притеснен е, че преговаряме с китайците за нова ядрена мощност, с японците нещо за „Мини Марица-изток“. За проучването за газ в Черно море не спомена, щото няма как, то е народополезно…

В дните, когато АБВ се активизира и напусна коалицията, в Румъния беше активиран противоракетният щит. Но това вероятно е чисто съвпадение.

Четвъртък, 12 май

Синият шаман, инициаторът на „Манифеста на Кому…”, пардон, на „Манифест на републиката”, Евгени Дайнов отишъл на рождения ден на Станишев. И, мани, че отишъл, ами му и клекнал. Ако че в „Манифест за републиката” (МР) лично е записал: „Да стоим изправени!”

Както правилно са забелязали в „Труд”, Дайнов е застанал отляво на Станишев, а Сергей му е застанал вдясно. Правят си взаимно ихтибар.

Доцент Минчев, който е един от четиримата професори, инициирали МР,  е силно възмутен от тази свинщина. Призова Дайнов да се оттегли от МР, иначе той щял да се оттегли. Но в името на справедливостта трябва да кажем, че Минчев прилага двоен стандарт, защото не призова проф. Антони Тодоров, който също е бил на соарето-юбилей и го има на снимка широко усмихнат, да се оттегли. Намеси се и проф. Кьосев, с което четиримата професори се разделиха на двойки. Кьосев вика: „Аз също съм смаян от тази снимка! Дайнов ни дължи публично обяснение какво значи тази интимност?“

Тази интимност значи, че „Няма ляво, няма дясно!” И Дайнов си го каза откровено и не знам те защо се правят, че не са чули! Известно е, че синият шаман гостуваше на семинари на БСП. Спомняме си как в Пловдив през януари 2015 г. обясняваше на левелерите, че „левият разказ е възможен”. А до нас и преди това достигаха слухове, че поддържа контакти с Моника и е забелязван многократно в офиса й.

Дайнов вика: “Докъде е границата на общуване с хора, с които живееш на една и съща територия. Може би трябва да има списък с хора, с които ние не общуваме при никакви обстоятелства.“

Да, трябва да има списък. Ако не забранителен, поне препоръчителен. Разказвали са ми, че Андрей Райчев навремето, 80-те години, си направил списък на 10-те интелектуалци, с които си струва да се общува. Не ги помня всичките, но помня, че Кънчо Стойчев не беше между тях. И не, че не общувал и с други, но с 10-те общувал приоритетно. Според нас обаче трябва да има и списък на хора, с които не общуваме по никакъв повод. Иначе стават гафове като Румен Петков на рождения ден на Маджо, Вежди на рождения ден на Илия Павлов, Борисов на честване на СИК…

Ако обърнете внимание, Дайнов и Тодоров са от НБУ, а Кьосев и Минчев от СУ! Ето това е истинският кливидж! И затова ние, като кадър на СУ и  доскорошен преподавател, ще се доверим на нашите си хора и също ще оттеглим подписа си № 363, ако се не лъжем. Да живее СУ!

Скандал с френския финансов министър Мишел Сапин. На една журналистка й се подавали прашките. Той дръпнал ластика и я изплющял. И понеже медиите се разсмърдяха, даже подеха кампания срещу политиците „Долу ръцете от мен!”, та Сапин беше принуден да се извини за „нетактичното” си поведение. Но отрича да й е дърпал гащите. Само направил коментар за облеклото.

Коментар? Вероятно нещо подобно на коментара на магарето при първата му среща със зебрата: „Ти си свали пижамката, аз ще ти покажа кой съм!”

Пък министърът на финансите в Сингапур Суее Кеат Хенг е получил инсулт по време на заседание на кабинета.

Ех, друго си е Сингапур…

Длъжен сме и тук да се позовем на съответното народно творчество.

- Иване, къде си се разбързал с тия ябълки?

- Абе, мани! Тъщата я блъснала кола, та отивам в болницата.

- Аз пък заведох мойта във Виена. И нея я блъсна кола?

- И какво?

- Ами на място.

- Ех, друго си е Виена…


Вчера в Москва Вежди награди световно известния руски актьор и режисьор Никита Михалков с най-високото отличие на МК „Златен век” с огърлие. Няколко дни по-рано наградата получи и  „известният български актьор, телевизионен водещ, режисьор и продуцент” Камен Воденичаров. Воденичаров е класически случай на артист, известен с това, че е известен. Дето пише Иван Бакалов, „малко актьор, малко се опита като певец, малко режисьор, продуцент..” С една дума пенкилер. Според колегата това награждаване е скандално – при толкова актьори, режисьори, хора на изкуството, да наградиш точно Воденичаров! „Как е възможно, вика, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев да се появяват вече 20 г. с едни и същи тъпи смешки в най-гледано време по БНТ?” И сам си отговаря: „Лоша дума за властта или закачки със силните на деня старателно се избягват. И Воденичаров получава награда за конформизъм и посредственост от  партията и правителството.”

На церемонията Вежди рекъл: „Камене, благодаря ти, че те има! Страшно съм ти признателен за всичко, което правиш, а аз следя твоята творческа кариера вече близо три десетилетия!” Какво нещо?! И аз я следя и не виждам причина за наградата! Освен Вежди на стари години… Но не ми се вярва.

Шефът на „Терем” Стоил Яков, който е шеф и на предизборния щаб на ДСБ, напусна поста си. Щял да почва подготовка на партията за предсрочни парламентарни избори. Между другото, съобщиха ни, че именно Яков е бил причината, дето из ония дни Борисов забрани на неговите да крадат. Радан завел Яков при премиера да му се оплаче, че герберски депутати му предлагали корупционни сделки. И му дал списък на хората и съответните суми. И Радан поискал от премиера да вземе мерки. И Бойко взе.

Името Яков ми е познато от някъде. Да не е братовчед на Станишев? Татко му на Сергей е Димитър Яков. Не, от другаде ми е познат. Имаше една афера с черно тото, но трябва пак да видя как беше.

Петък, 13 май

Абе, на мен ли така ми се струва, или наистина взе много често да става петък 13-ти? Сигурно е от глобалното затопляне. И замърсяването на въздуха. Седем милиона годишно умирали от нечистия въздух. Интересно от какво са умирали хората в древността, като не е имало мръсен въздух. И водата им е била чиста, зеленчуците без нитрати и пак единици доживявали до 50 г. Излиза, че хората във всяка епоха намират от какво да умрат.

И накрая ми се ще да кажа нещо оптимистично. Колегата Волтер казваше: „Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези, които нямат разум.”

Някак си не успяхме да усвоим тази мъдрост…

P.S. Извинете, подвел съм ви горе. Не знам защо подсъзнателно съм решил, че синът на Нинова непременно трябва да следва в Москва. Не, в САЩ следва, в един от най-престижните университети. И тя заминава за САЩ, не за Русия! Характерно за българските социалисти и изобщо за българските русофили е, да се държат като кривогледи. На една страна гледат, на друга вървят.



Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар