Зима

Зима
Пролет

16 май 2016 г.

Бележкарите - митове и легенди

Кой и защо учи децата и студентите на бележкарство?

Бележкари ли отгледа държавата ни и Министерството на образованието и науката?

Сегашната ни образователна система възпитава децата в състезателен дух и индивидуализъм. Тези две качества обаче, изместват доста настрани умението да се работи в екип.

Учениците и студентите у нас масово са бележкари и причините за това са безброй. Бележкарите са най-опасният вид от образователната верига. Те може да са умни и интелигентни хора, но се вълнуват най-много от оценките, които получават, дори и това да им коства не едно и две приятелства. Падат си подмазвачи, понякога дори и мамят. Самоизтъкването е целта им. Все пак не е никак лесно да си бележкар, може и да не прави добро впечатление, но всички сме свидетели на този вид в класните си стаи.

Кой и защо учи децата и студентите на бележкарство?

Да започнем от родителите барабар с бабите, дядовците, лелите и чичовците, които приучават децата още от крехка възраст на бележкарство. Носят ли вкъщи шестици - получават награди. В днешно време, дарът все по-често става финансов. Знаейки, че с високите оценки идват и подаръците, детето се опитва всячески да печели 6-ци.

Оказва се обаче, че това е и основният недостатък на родната образователна система - подходът към ученето е само заради самото учене и наградите, а не за да могат знанията да се използват и след това. 

Другата крайност е наказанието - лоша оценка, без телевизия. Втора лоша оценка, без телефон. Трета - без таблет .. .. ..

Нито едно от двете действия не е правилно. Съвсем нормално е едно дете да бъде добро по едни дисциплини и да се представя не толкова добре на други. Оценките са важни и за децата, и за родителите и за училището като цяло.

Често срещани са "болните амбиции" на родителите да биват налагани и върху децата. Ако не си бил отличник в училище и си видял какво ти е коствало това по-натам, със сигурност би искал детето ти да успее и да преуспее. И така се раждат и бележкарите. Вид хищник, дебнещ при всеки възможен момент да хване своята жертва.

И накрая тези деца порастват в студенти, които нямат ни най-малка представа каква е тематиката на обучението им, но все пак гонят бележки, а не знания. Няколко вида са студентите, едните се борят за стипендия, като оценките им са повече от добри, други пък са доволни и на 3-ки само и само да минат.

Знанията се губят някъде по пътя към "успеха".



 No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар