Зима

Зима
Пролет

7 май 2016 г.

Лондон ще има за пръв път кмет мюсюлманин

Садик Кан: Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Садик Кан е новият кмет на Лондон. 

Това гласят окончателните резултати от вчерашните избори в британската столица, цитирани от АФП. Така Кан се превръща в първият кмет мюсюлманин на голяма европейска столица.

Синът на пакистански имигранти, преместили се в Лондон малко преди раждането му през 60-те години на миналия век, е спечелил 1 310 143 гласа срещу 994 614 за основния му опонент - Зак Голдсмит от управляващата Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън.

През 2008г. тогавашният премиер на лейбъристите Гордън Браун направи юриста Кан първият министър-мюсюлманин в британски кабинет, като го постави начело на транспортното министерство.
 

„Поздравления за Садик Кан. Нямам търпение да работим с теб, за да създадем Лондон, който е справедлив за всички", написа в „Туитър" лидерът на опозиционната партия Джереми Корбин. По време на кампанията Голдсмит и Камерън неколкократно се опитаха да покажат Кан като привърженик на радикалния ислям. „Разочарован съм, че консерваторите и Зак Голдсмит решиха да водят негативна и разделяща кампания, в която беше видимо нарастващото им отчаяние", заяви Кан пред АФП по време на последното събитие в рамките предизборната борба - посещение на открит пазар в мултиетнически район на британската столица. 

„Надявам се, ако спечеля, да съм кметът, който ще обедини града ни и общностите му отново. Аз съм лондончанин, британец, изповядвам исляма и съм горд мюсюлманин. Аз съм от азиатски произход и от пакистанско потомство. Аз съм баща, съпруг и дълго-изстрадал фен на Ливърпул. Аз съм всичко това", заяви Кан, цитиран от АФП.

От 2008 г. насам кмет на столицата е консерваторът Борис Джонсън, който в момента е един от основните привърженици на излизането на Великобритания от ЕС.
Кметовете на Ню Йорк и Париж Бил Де Бласио и Ан Идалго също приветстваха победата на Кан в „Туитър". Де Бласио нарече Кан „колега-привърженик на достъпните жилища", а Идалго заяви, че лондончани ще имат полза от „хуманитарността и прогресивността" на лейбъриста.

Победата на Кан обаче трябва да е утеха за цялостно лошото представяне на Лейбъристката партия на вчерашните регионални избори във Великобритания. За пръв път 1910 г. възприеманата като лява партия зае трета позиция на местен вот в Шотландия, заставайки зад победителите от Шотландската национална партия (ШНП), подкрепяща отделяне на страната от Обединеното кралство, и изненадващо вторите консерватори. ШНП губи мнозинството си в Единбург, а най-открояващ се е успеха на лидерката на консерваторите - усмихнатата, 37-годишна, открито хомосексуална Рут Дейвидсън. 


Лейбъристите запазиха мнозинството си в уелския парламент, въпреки че загубиха едно място в него. Не е впечатляващо представянето на партията в Англия. Според временните резултати лейбъристите ще контролират 57 от 124 местни съвета с 1265 места в тях, което е спад с 19 души. 

Консерваторите на премиера Дейвид Камерън запазват мнозинството си в 31 английски съвета, със 708 представители, което е спад с 18. Резултатите вероятно ще усилят вътрешнопартийните критики срещу ветерана-социалист Корбин, който беше избран за лидер миналата година. Той все пак настоява, че партията е надминала очакванията.
 Садик Кан


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар