Зима

Зима
Пролет

8 май 2016 г.

Корнелия Нинова е новият председател на БСП

Тя става първата жена, която оглавява социалистите
 
Нинова спечели балотажа за лидерската битка с 46 гласа преднина пред опонента си и досегашен лидер на партията Михаил Миков, съобщава телевизия Bulgaria On Air.

За нея на балотажа са гласували 395 делегати на 49-я Конгрес на БСП, а за досегашния лидер Михаил Миков са гласували 349. Това обяви председателят на комисията по избора Румяна Сидерова.

Още преди официалното обявяване на резултатите Нинова беше посрещната в зала 1 на НДК с ръкопляскания, възгласи "Победа" и "БСП". Тя получи букет червени рози. Нинова се поздрави с Миков и се снимаха заедно.

"Няма да ви разочаровам, всички заедно утре ще променим БСП", бяха първите думи на Нинова. "Другарю Данаилов, моля да бъдете спокоен и да продължавате да бъдете мечтател, защото ние всички заедно от утре ще променим БСП. Заедно всички ще я направим единна и сплотена зад лявата идея“, каза тя, цитирана от "Фокус".

Тя помоли делегатите да предадат на членовете по цялата страна поздрави. "Ще направим България солидарна, справедлива, равноправна, суверенна държава", каза тя.

След като резултатите станаха ясни, Михаил Миков подаде оставка като председател на партията.

След първия тур Миков имаше преднина от 49 гласа. Той получи одобрението на 329 от гласувалите делегати, а основният му конкурент Корнелия Нинова получи 280 гласа. Трети е депутатът Красимир Янков, който е получил 77 гласа. Следва го областният лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов с 55 гласа. Последен с 10 гласа е Валери Жаблянов.

Минути преди гласуването на балотажа Корнелия Нинова коментира, че е "въпрос на мъдрост новият председател да обедини партията".

Според Нинова всички кандидати за лидерския пост след конгреса трябва да работят заедно. Очаквам новият председател, който и да бъде той, да обединява партията, да тръгваме на предсрочни избори и сваляне на правителството на Бойко Борисов, заяви тя.



Няма коментари:

Публикуване на коментар