Зима

Зима
Пролет

20 май 2016 г.

Всички на пода

Полицейските мерки за матурите

Момчета по бельо решават изпит, седнали на земята на голо поле, а около тях се разхождат въоръжени войници. 


Тази снимка от провеждане на тест в Индия се разпространи точно в седмицата, в която в България се провеждат матурите след 12 клас и националното външно оценяване след седми.

Мерките срещу преписването в азиатската държава, станала известна с клиповете на родители, катерещи се по стените на училище, за да подсказват на децата си, разбира се, не могат да се мерят с тези на българското Министерство на образованието и науката (МОН).

Но, ако проследим истерията с матурите през последните години, нищо чудно следващата година зрелостниците да пишат интерпретативно съчинение по гащи.

Като че ли за да изпревари медийните репортажи за поредните "изтекли" изпити, МОН предварително гръмко обяви какви мерки е взело срещу преписвачите – камери, умни датчици, 6-секторни екрани, улавяне на всяко необичайно движение, забрана за носене на химикалки и мобилни телефони.

Полицейщината дойде в комплект с традиционния бюрократичен хаос от малки, средни и големи пликове за поставяне на изпитните книжа, протоколи, подписи, печати... и така до тоталното объркване и/или шашкане на ученици, родители и квестори.

В цялата тази атмосфера седмокласниците трябваше да се съсредоточат върху изпита, от който зависи влизането им в гимназия, а дванадесетокласниците – върху финалната си матура, която могат да използват за вход в университет.

Така за пореден път, за да попречат на малка група нарушители, българските институции превърнаха всички в потенциални престъпници. Те много наподобяват влизането в болница само с пръстов отпечатък, изискванията на НАП данъкоплатците да й пращат документи, до които данъчните така или иначе имат достъп.


Това е поредният пример, че вместо да се решават системните проблеми при изпитите или в здравеопазването, се измислят мерки, които звучат сериозно и национално отговорно, но не решават нищо.

Иначе преписването на изпити може лесно да бъде ограничено с такъв формат, който не стимулира зубренето и оценява логическото и критичното мислене. Образователните мерки обаче винаги са по-трудни от силовите.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар