Зима

Зима
Пролет

13 май 2016 г.

България ще наложи вето на ЕС за визите за Канада

България предупреди днес, че ще наложи вето на икономическото и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), ако не отпаднат визите за български граждани.

„Имаме затруднение да подкрепим споразумението, без да е решен въпросът с визовата реципрочност между Канада и Румъния и България“, заяви българският посланик към ЕС Димитър Цанчев. Той представляваше правителството на срещата на външните и търговски министри от ЕС в Брюксел днес.

Министрите обсъдиха днес споразумението, което се очаква до месец да бъде внесено в Съвета на ЕС и да започне ратификацията му. Брюксел разчита да го подпише по време на визитата на канадския премиер Джъстин Трюдо през октомври и да започне да го прилага от Нова година.

Българските фирми и граждани обаче няма да могат да се възползват от предимствата на свободната търговия с Канада, ако трябва да кандидатстват всеки път за визи. Това ще засегне особено малките и средни фирми.

Според посланик Цанчев България изпълнява критериите за отпадане на визите с изключение на процента на отказите. Той определи това като административен проблем, който може да се реши политически от канадското правителство. „Искаме ясен и конкретен времеви ангажимент за отмяна на визите“, добави българският дипломат.

Посланиците на България и Румъния, която заема същата позиция, са изпратили писма до колегите си от останалите държави членки в Брюксел, в което мотивират решението си да стигнат до вето при ратификацията на споразумението. Те са изложили аргументите си и пред първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс и пред комисарите за търговията Сесилия Малмстрьом и за миграцията Димитрис Аврамопулос. Днес те са били подкрепени политически и от Хърватия, която няма проблем за визите с Канада.

Срокът за отпадане на визите изтече на 12 април, когато Европейската комисия трябваше да предложи временно въвеждане на визи за канадски и американски граждани, желаещи да посетят Европа. Вместо това екипът на Юнкер пожела да се посъветва със страните членки и Европейския парламент и ще се върне отново към темата на 12 юни.

Канада обаче информира Европейската комисия, която посредничи на визовия диалог, че иска да направи инспекция за готовността на България и на Румъния в идните месеци, преди да вземе решение. Канадската мисия иска да провери на място как се охраняват границите, как се интегрират ромите и се бори корупцията и как се издават документите за самоличност. В момента при праг от 4% отказът от визи за България и Румъния е 16%. По нарушенията, свързани с пресрочване на визите, при праг от 3%, ние сме на 4,3%.

Визите не са част от търговското споразумение между ЕС и Канада, преговорите по което приключиха през август 2014 г. То предвижда отпадане на 99% от търговските мита, ще реши въпроса с работата на европейски граждани в Канада и ще даде достъп на европейските фирми с клонове в североамериканската държава до обществените поръчки на национално и местно ниво.


Няма коментари:

Публикуване на коментар