Зима

Зима
Пролет

3 юни 2016 г.

Половината от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна
 
Това сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

"Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава", смята Гражданкин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар