Зима

Зима
Пролет

3 юни 2016 г.

България влезе в подготовката за президентските избори

Приключилите национални форуми на основните политически сили разчистват терена за по-решителни действия

България официално влезе в подготовка за президентските избори, коментират от Института "Иван Хаджийски" в редовния си месечен анализ.

Според експертите отказът на Росен Плевнелиев от борба за нов мандат е подкана за ускоряване на номинациите. Приключилите национални форуми на основните политически сили разчистват терена за по-решителни действия, отбелязват анализаторите.

Те посочват, че три фактора са отключили събитията и нагнетяват политическо напрежение в България - стремежът на ГЕРБ да моделира в своя полза дебатите около промените в Изборния кодекс, решенията на конгреса на БСП, амбицията на ДСБ да употреби президентските избори и да се самоутвърди за сметка на ГЕРБ.

Борисов все повече губи потенциални кандидати за президент, способни да привлекат широка вътрешна и международна подкрепа, и все повече създава вид на тласкан от среди в партията си да се кандидатира сам, коментират от Института и допълват, че решението видимо се отлага за последния момент.

В анализа се отбелязва още, че национално-патриотичната проблематика става все по-силно изразена в българската политика, откъдето и борбата кои да бъдат нейни легитимни изразители.

"Малките" /ПФ, АБВ, ДСБ/ се опитват да бъдат "големи" и да диктуват дневния ред, е коментарът на анализаторите за партиите. Най-успешни според тях засега са ПФ, най-неубедителни - ДСБ. С ходовете си спрямо Плевнелиев ДСБ допуснаха грешка, защото разделиха и озадачиха дясната общност и направиха още по-мъглява перспективата за "нов десен проект". Това даде допълнителна легитимност в тезите на вътрешните им конкуренти - главно от ДБГ, коментират анализаторите.

Новият курс на БСП принуди АБВ също да "определи" поведението си, за да не се обезличи съвсем в сянката на ГЕРБ. Но БСП не изглежда склонна да приеме условията на бившия си лидер. Неговата позиция засега е висяща, на фактор, около когото се събират малки партии, смятат от Института.

Сблъсъкът с ДОСТ мотивира ДПС за курс към предсрочен парламентарен вот - след укрепване на влиянието в хода на президентските избори. Не може да се изключва двете формации да премерят самостоятелно сили и на президентския терен, посочват анализаторите.

Като ключови събития, които предстоят в международната политика, анализаторите посочват референдума във Великобритания и заседанието на Европейския съвет през юни, както и срещата на върха на НАТО във Варшава през юли.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар