Зима

Зима
Пролет

21 юни 2016 г.

Американската армия не е толкова силна, колкото изглежда

Ако нещо не се промени, то бъдещите й опоненти ще бъдат „изключително смъртоносни и по-многобройни“
 
 Твърдението, че американската армия от гледна точка на бойната й мощ превъзхожда всеки потенциален противник, е далеч от истината, счита анализаторът от The National Interest Дан Гоур.

Според него, ако нещо в американската армия не се промени, то бъдещите й опоненти ще бъдат „изключително смъртоносни и по-многобройни“.

„Ако армията на САЩ не предприеме редица стъпки в най-близко време, то е напълно вероятно да се окаже не само надмината, но и победена“,  убеден е Гоур.

В последните си военни кампании американските военни се ползваха от редица предимства, като надеждна материално-техническа база, тотално доминиране във въздуха и безпрепятствена комуникация между военните части.

Според автора на статията, много от тези преимущества и в бъдеще ще са от полза на американците, но за въздушното пространство над Европа, Азия и Близкия Изток САЩ ще трябва да се преборят.

„Руската армия, например, демонстрира впечатляващ набор от нови възможности по време на операцията в Сирия, включително координирано използване на безпилотни летателни апарати с масирани артилерийски и ракетни батареи, модерни боеприпаси и термобарически бойни глави, извънредно смъртоносни и сложни противотанкови управляеми ракети, както и използване средства на радиоелектронна борба, за да се прикрият разговорите между военните“, отбелязва The National Interest предимствата на РФ.

Освен това, Москва демонстрира и впечатляващи възможности за бърза мобилизация и разгръщане на значителни комбинирани въоръжени сили, пише още авторът.

„За да има в бъдеще възможност да се сражава с числено превъзхождащи я армии и да спечели, армията на САЩ в близка перспектива трябва да инвестира в повишаване на леталността, а също в оцеляването на своите системи за защита и платформите си за връзка“, пише анализаторът.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар