Зима

Зима
Пролет

15 юни 2016 г.

Президентските избори в Австрия подчертаха острите разделения в обществото и съмненията за манипулация

В Австрия се разраства огромен скандал с изборни измами на последните президентски избори.

"Набутаха им Ван дер Белен, който се слави с това, че желае в Европа да няма държави, а Австрия да е провинция на Европа. Днес също така излезе новина, че към сигнала за измама с пощенските бюлетини, са добавени и нарушенията от още 88 избирателни секции, като фалшифициране на документи и злоупотреби със служебно положение", отбелязва Фейсбук страницата "Разни Новини и други Подробности".

За това говори Диетер Бьомдорфер, който е бивш министър на правосъдието в Австрия. В публикуваното на страницата видео той разказва за извършване на противозаконни действия. Според Бьомдорфер 120 000 пощенски бюлетини са невалидни, защото са отворени още в неделя, а е трябвало да бъдат отворени в 9 часа в понеделник.

Австрия избра новия си президент - 72-годишният професор по икономика Александер Ван дер Белен, през чай. Бившият лидер на Зелената партия и независим кандидат победи с минимална разлика опонента си от националистическата Партия на свободата Норберт Хофер.

Изборите подчертаха острите разделения в австрийското общество.

Алексадер Ван дер Белен печели изборите в девет от десетте най-големи австрийски града, докато Хофер доминира в селските райони.

Партията на Свободата подаде иск към Върховния Съд на Австрия за обжалване на изборните резултати от втория тур на президентските избори, заради установени нарушения в провеждането на изборите и в преброяването на бюлетините.

За откриване на доказателства за извършени манипулации и грешки по време на изборите АПС получи подкрепата на група от австрийски и немски експерти, подкрепящи Синия Алианс, Blaue Allianz. Синият Алианс е сътрудничество между Австрийската Партия на Свободата и Партията Алтернатива за Германия започнало от края на миналата година.

На 7 юни експертната група Син Алианс обяви час за представяне, чрез излъчване чрез лайфстрийм на част от намерените от нея доказателства. Няколко часа преди обявеното за събитието време обаче, групата беше изтрита от фейсбук и излъчването не се състоя. Изтеклата предварително в интернет пространството информация от своя страна е с доста пикантен и любопитен характер. Твърди се, че част от бюлетините получени по пощата са регистрирани в официалната страница на МВР едва на 23 май. Ден след като председателя на изборната комисия обяви в студиото на националната австрийска телевизия броя на получените по пощата бюлетини, се оказа, че броят им е с 67.000 бюлетина повече от обявените . Интересно е също, че според промяната в Изборния Кодекс, направена на 01.01.2016 г., поръчаните по пощата бюлетини могат да бъдат предавани и лично в избирателните секции, след като са били получени и попълнени в къщи от гласоподавателите. В допълнение, така попълнените бюлетини могат да бъдат предадени във всяка една избирателна секция в Австрия независимо от местоживеенето на гласоподавателя. От това си право са се възползвали именно тези 67.000 неотчетени от Министерството на Вътрешните работи избиратели. Прави впечатление, че 75% от подадените по този начин и първоначално неизвестни на министерството бюлетини са регистрирани в последствие в само 4 избирателни секции, две във Виена, една в Грац и една в Инсбрук.

Независимо от резултата и решението на Върховния Съд, който при внасяне на иск за обжалване на изборния резултат трябва да изкаже становище до 1 юли 2016, президентските избори остават отпечатък върху историята на Втората Австрийска Република. Съмненията на гласоподавателите за манипулация на волята им трудно ще се разсеят, избирателната активност на следващите избори е невероятно да достигне нивото на тази от над 72%, вярата в демократичността на избирателната система едва ли ще остане недокосната, коментира пред big5.bg политологът Мирослава Козлекова.

Алексадер Ван дер Белен


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар