Зима

Зима
Пролет

14 юни 2016 г.

Как се подменя истината

Ситуацията с държавния дълг също се вписва в опорната формула "При мен всичко расте"...
 
Преди няколко дни Бойко Борисов за пореден път злоупотреби с темата КТБ. 

"При мен банка, да пази Господ, не е фалирала, при мен всичко расте", каза министър-председателят в отговор на коментар на Орешарски за необоснованото завличане на държавата с дългове. Един вид, щом Орешарски не е успял да удържи срива на КТБ за краткото си време като премиер, сега да не се изказва по финансови въпроси.

Проблемът в изказването на Борисов не е в обичайното изместване темата, когато го атакуват по конкретен въпрос, а че с разграничаването си от случая с КТБ и прехвърлянето на отговорността на друг на практика подменя истината. А тя е, че КТБ се превърна в балон за спукване, покровителствана от политици, които си затваряха очите, и първото правителство на ГЕРБ не само не направи изключение, но точно тогава балонът се наду най-много.

Когато през 2009 г. ГЕРБ дойде на власт, банката имаше активи за 2.3 млрд. лв. През държавните фирми, които незнайно под чие давление масово депозираха свободните си пари в нея, през следващите четири години КТБ увеличи активите си с главоломните 170% до 6.3 млрд. лв. И получи възможност още по-ударно да кредитира бизнес империята на Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Схемата, задвижвана с публичен ресурс, не бе някаква тайна - медиите пишеха, но ГЕРБ не направи нищо, за да я пресече. Това се случи чак при служебния кабинет, назначен от президента след падането на първото правителство на Борисов. Закъснялата мярка успя да ограничи донякъде щетата за обществото, но не достатъчно - днес загубите се измерват в проценти от БВП и се равняват на годишния бюджет за здравеопазване.

Две години след затварянето на КТБ Бойко Борисов пак е премиер и ГЕРБ разполага с властовия ресурс да разнищи случилото се с банката. Нищо такова обаче не се случва - няма повдигнати обвинения срещу длъжностни лица, няма върнати пари от откраднатото, има опасения, че е осигурен удобен параван за доразграбване на придобитото с парите от КТБ. 


Слабите закони може и да пазят от отговорност длъжностните лица и обогатилите се от гигантската афера, но не са достатъчни да прикрият очевидното управленско нежелание да се стигне до корените й.

Доста фриволно, меко казано, Бойко Борисов си позволява да говори за КТБ така, сякаш тя не е и негов провал - като политик и лидер на партия, управлявала държавата два мандата и готвейки се за трети. По отношение на фактите обаче това е отчаян PR. Впрочем ситуацията с държавния дълг също се вписва в опорната формула "При мен всичко расте". 


Да го пази Началникът му и да не гръмне при него.
И държавният дълг се вписва в опорната формула "При мен всичко расте"


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар