Зима

Зима
Пролет

13 юни 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (6-10 юни)

Понеделник, 6 юни

Кметът на „Кремиковци“ Ивайло Пенев обяснява инцидента, при който криминално проявени цигани пребиха мирни български семейства: „Проблемът между българи и роми в кв. „Ботунец” е битов, а не етнически.”

Битов е, битов, нема какво да се убеждаваме. Има ли бити, проблемът винаги е битов.

Министър Бъчварова: „Ситуацията в Ботунец е овладяна, взели сме всички мерки включително и на други места, където има смесено население."

Не, не е междуетнически! Само се появява навсякъде, където съжителстват двата етноса. Просто два бита се сблъскват в национален мащаб.

Не знам какво трябва да се направи по циганския въпрос. Погледнато от жълтите павета към районите на бойните действия, е лесно да сме демократи и европейци. Дето се казва, в тила бойният дух винаги е по-висок.  Но на място хората се борят да опазят живота и имота си. Искат държавата да ги защити, искат законът да се прилага еднакво за всички. Не искат много, не ли?

Искат, ама нема! Изобщо много се научи да иска тоя народ!

Над 700 миряни от Асеновград искат патриархът да махне пловдивския митрополит Николай заради нарушения на финансовата и църковната дисциплина и на човешкия морал. Най-сериозното обвинение е в „изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух”. Казано простичко симония, наредена в Устава на БПЦ (Чл. 190, т.8) сред църковните прегрешения наред с ересите, разкола, богохулството и разврата. За ръкоположение на свещеник в селска енория дедо Николай искал 5000 лв., за въдворяване в градска - 10 000.

Тя, симонията, от поповете е измислена. В Деяния на светите Апостоли се разказва как Симон Влъхва „като виждал големите чудеса и личби, които ставали, и че Духът Свети се дава чрез възлагане”, занесъл пари на Апостолите и казал: „Дайте и мене тая власт, та комуто възложа ръце, да приема Духа Светого. Но Петър му отговорил: „Среброто ти да погине заедно с тебе, задето си помислил, че с пари се добива дарът Божий. Ти нямаш дял, ни жребие в тоя дар, защото сърцето ти не е право пред Бога…”

Та от тук е останала поуката, че симонията не е богуугодно дело… Което не значи, че не се практикува.

И каква стана със Сребърната тангента? Давайте да я откриваме, че трябва да я довършваме после.

Сребърната ли казах? Не, тя е златна! По договор тия 16.5 км. струват 150 млн. лв. без ДДС (180 с ДДС). Пътят минава из равното Софийско поле. Нема мостове, нема виадукти, нема тунели. Щото, да ме прощават шопите, но Перловската река не е точно река… И, ако случайно мине Пеевски по нея, както седим и се надяваме, направо ще прелее. За 10 млн. на километър можеше да се застеле и с испанска теракота. Но проблемът идва от това, че в консорциума изпълнители участват все познати пътни разбойници. Сред които и „Водстрой 98“ на Пеевски.

Пуснали тангентата, но не направили другите връзки. И основното качество на пътя – да води някъде – се загубило. Няма връзка с магистрала "Люлин", няма отбивки за към центъра на София и близките квартали, но пък има огромни тапи и хората чакали по 40 мин. за да минат.

Ама нищо де. Така се отваря възможност за още едно рязане на лента, трето поред. Щото имаше и преди Коледа, и преди Великден. Точно това имахме предвид, когато казахме, че премиерът почва да реже лентичките надълго.

На МС рекъл, че „архитектът ин ги е виновен”. Сигурно е така. Общинските търтеи, воглаве кметицата, са напълно невинни, всичките общински власти от 2007 г., когато се започва проектирането. Ако сте забравили, ще напомня, че тогава кмет беше Борисов. И от тогава та до днес ГЕРБ управлява София!

Сн. OFFNews.

И докато сме още на темата, да спомена и „иновацията” умни светофари на общината. Наистина е иновация. OFFNews снимали един от умните светофари на кръстовището на „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“. Връзката на светофара с електрическия стълб е осъществена посредством пластмасово шише! Пореден пример за тъпота с взлом, тотално невежество, братя и сестри!! Но, както сме казал, не обикновено невежество, а користно невежество!

Вторник, 7 юни

Новото ръководство на БНР решило да пенсионира Лили Маринкова и хидрологичния бюлетин „Нивото на река Дунав в сантиметри” от „Хоризонт”. Някои викат, че Лили нямала достатъчно стаж за пенсия. Ама дори и да има, за нея трябва да се направи изключение и тя да се пенсионира като мъж, какъвто несъмнено е! Ако ставаше дума за Волгин, не бих възразил да го пенсионират и като жена. Но за Лили не съм съгласен.

Всъщност, Лили, Волгин и журналистика не трябва да се слагат на една права, защото се получава крива. Даже нещо евклидово ми се върти, но понеже не ги разбирам дип, та няма да го кажа.

За нивото на река Дунав в сантиметри обаче ще ми е мъчно. Откакто съм се родил, а то не е било вчера, това е единственото трайно нещо в тая държава. Надживя даже и Тодор Живков. Ако търсите пример за стабилност, те това е! „Турно Магуреле, сан шанжмон”…На мястото на Бойко никога не бих позволил да го махнат.

Кабинетът, по-точно премиерът, отпусна 1.5 млн. лева на общината, за да довърши Златната тангента. Рекъл на зам.-кмета Барбалов: „Глобихте ни милион и половина, на практика без да имаме никаква вина…”

В някои страни боядисват ниските части на фасадите на сградите с отблъскваща боя. Като отиде некой некултурен да пикае и стената му връща всичко в крачолите. Е премиерът ни е като тая боя. Всичко отблъсква. Не се оставя да го омацат, дори и когато вината е в него.

Сряда, 8 юни

Над 300 казанджии блокирали международния път край Кресна в знак на протест срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове. И освен дето протестират, викат: "Чао Бойко, тръгвай, изчезвай, Бойко!" Демек, призовават го да се направи, че го чакат някъде другаде. Но това е тъпо, според нас никой няма да повярва, че някъде може да го чакат.

Сн. в. „Сега”

Спомням си, че Дянков искаше да дига акциза на домашната ракия, но Борисов не позволи и казанджиите останаха много доволни. Дори селяните от Капатово кръстиха ракия на негово име. „Бойковица” ли, „Борисовица” ли, не помня. И „Ройтерс” разнесе новината по целия свят, защото такова чудо до тогава беше ставало само в Русия.

Та си мисля, че всичко това за пореден път показва, че на жив човек не бива нито паметник да се вдига, нито улица да се кръщава. Само нещо нетрайно, дето се изяжда и … Така, де, сещате се. И после се забравя. Чак когато умре човек делото му може да се смята за свършено. Не бих възразил, когато умре Борисов, да му се дигне паметник. Не знам защо се е наложил възгледът, че паметници се вдигат само на най-добрите държавници. Паметник идва от памет – да се помни! Зер лошите не бива да ги помним?

„Труд”: “Четирима души са настанени в болница вследствие на инцидент с каруца с впрегнат кон, управлявана от 12-годишния А.Н. от Сливен.”

Много ме учуди тоя впрегатен кон. Веднага се замислих какъв друг би могъл да е конят в каруцата. Не би могъл да е ездитен или състезателен. И защо изобщо трябва да се казва, че каруцата е с кон. Все пак не сме Китай, та да е възможно да я теглят кулита. Е, понякога може да е магаре, но досега не съм видял цигани с магаре.

И нататък в дописката продължават да настояват на това, че конят е впрегатен: „А.Н. ударил с пръчка впрегнатия кон, който се подплашил и побягнал в галоп, като навлизайки в черешовата градина, каруцата се обърнала и затиснала част от возещите…”

Още една глупост - возещи! Излиза, че едва ли не са тръгнали на разходка, да се разведрят малко. Обаче дори и бедната първична информация – каруца с впрегатен кон, шест цигани, черешова градина - показва, че пътуването е с бизнес цел. Така мисля. Циганите да не са японци, та да се разхождат под вишните и черешите! Пък и те сега зреят, не цъфтят.

Пак „Труд”. Почва да ми става любим: „Гърци идват на крематориум у нас”. Стотици гърци годишно посещавали крематориума ни. „В Гърция църквата не приема кремацията. Затова сме тук.”, споделя пред вестника Йонас, „който е от Солун и придружава свой приятел”. Директорът на „Крематориум София” АД Димо Петров обяснява: „Това, което те предпочитат е кремация, която се получава до 8 часа. Струва 1089 лева.”

Софийският крематориум е единственият работещ у нас и има пълен монопол. Поради което генерирал милиони левове доходи. Този изключително печеливш бизнес е бил собственост на общината. Но Софиянски отстъпил 80%, без конкурс, на едни италианци. Италианци, да! Нема какво да се чудите, те дори на евреите задигнаха бизнеса, ако че и Христос, и Свети Петър са евреи.

Ако сте мнителни като мен, навярно сте се запитали как се печелят милиони при процедура, която трае 8 часа на тяло. Обяснявал сме го още през 2003 г.: „В столичния крематориум смесвали пепелта на покойниците. Една госпожа ги снимала как от една кофа пепел пълнят 40 урни.”

И ти после ревеш над праха на нечия чужда тъща. Не е правилно! Всеки трябва да реве над собствената си тъща.

Новият кмет на Букурещ Габриела Фиря предлага градският транспорт да стане безплатен. "Разговарях, вика, с експерти, разгледахме възможностите и реших, че това може да се въведе.”

Дето писа Петко Вацев у Фейса, румънците са една от най-подлите нации. Изчакаха Данчето да направи билета 1.60 лв. и ѝ забиха ножа в гърба! Мамалигари подли!

Четвъртък, 9 юни

Булгаков казва: „Да, човек е смъртен, но това е само половината беда. Лошото е, че понякога той е внезапно смъртен, ето къде е фокусът!”

В Слънчев бряг Митьо Очите нападнал ресторант "4 You" с група от 30 души. Охраната отговорила. И станало малко като в каубойските филми. Убит е един от гардовете на Очите, а той самият е в болница с пет куршума – в ръцете, в краката, в корема. За щастие нито един между очите.

Добре, че сезонът още не е в разгара си. Николинка очаква между 4 и 5 млн. чуждестранни туристи. И Борисов за това се притеснява: “С такива усилия успях да върна руските туристи, да докарам румънските в България и да се очаква толкова добър сезон и някакви махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви”. За протокола само да уточним, че са били хибридни брадви, щото са можели и да стрелят. И още да доуточним, че руските туристи се върнаха заради сваления им самолет и атентатите в Турция и кризата в Гърция. За които, ако Борисов има принос, то ще стане голям скандал…

Но иначе е прав. Западнякът е тъп и не обича да му е интересно. Англичаните например викат, че не трябва да се ходи в страна, която я показват по повече от два пъти седмично по телевизията. Тази седмица вече ни показаха два пъти – с Динко и руските му инструктори и сега с престрелката в Слънчака. Вестник "Мирър" вече пусна материал. „Дейли Рекърд” изнамерил английски младежи, които били в ресторанта по време на битовата свада и разказват в първо лице. В ресторанта имало и към 30 норвежци. И тамошните телевизии през час съобщават, че в престрелката с брадви няма загинали техни съграждани. Изобщо не се съобразиха с предупреждението на премиера, че раздухването на случай може да съсипе сезона.

Борисов: „Това е една махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник за паркомясто”. Според Бъчварова „скандалът е битов, спонтанно възникнал, имало е спречкване, при което са разменени удари между собственика и въпросното лице, предстоящ роднина на Очите.”

Предстоящ роднина… Понеже между нас има и по-прости, та веднага ще обясня, че „предстоящ роднина” не е термин от тезауруса на социологическата наука. И доколкото съм запознат с науките, на никоя наука.

И за битов не сме съгласен. Както казахме в началото, има ли бити, може да е битов. Нали това значи бит – някой да те е бил. У нас, де, иначе не значи това. Но тука има и у-бит и трябва да се каже по друг начин, може би убитов скандал, не знам.

"Затворът, вика Борисов, трябва да промени хората, но очевидно не ги променя.” За момент се замислих дали тук премиерът не е изрекъл една истинска мъдрост… Така и няма да разбера дали мисли като малко дете, или като мъдрец. Или просто ние търсим смисъл в думите му. А човек като търси упорито, все намира нещо, не ли?

Интересно разсъждава премиерът. Може не винаги правилно, но интересно: „Аз съм пратил Бъчварова да пита полицаите защо не са задържани хората, които са дошли на свиждане.”

Предполагам, не съм сигурен, че не са задържани защото свиждането още не е инкриминирано. На свиждане могат да отидат и мирни граждани - деца, жена, майка…

То не е било точно свиждане, де. Щото последните новини са, че състоянието на Очите е „несъвместимо с живота”. Може да ви прозвучи грозно, но няма да страдам за него, нито ще пледирам пред Господ да му прости. На колко деца е съсипал бъдещето с наркотиците си, колко семейства е почернил… Проблемът е, че Митьо Очите не е име, а позиция, длъжност. И тя няма да остане за дълго незаета. Понякога си мисля, че това е държавна длъжност.

Шегувам се, изобщо не е понякога…

В „Сега” Хр. Комарницки дава идея за ново туристическо лого

И други се пошегуваха. Едни казаха, че почиващите в Слънчака можели да се познаят по това, че са изгорели на бронежилетка. Други твърдят, че плажният пакет за 50 лв. вече включвал шезлонг, чадър и бронежилетка.

Петък, 10 юни

Почна европейското по футбол. Много интересно, жена ми ме остави на мира дори без да съм я молил. Представяте ли си, купи ми даже бутилка Джони Пешеходеца. Разбира се, каза ми да си го послаждам, за да ми стигне поне за три мача. Не й казах, че са по два на вечер, но тя все едно ще види празното шише. Освен ако не реша сам да изхвърля боклука, но не вярвам.

И сега един месец Европа ще е футбол. Което ме подсеща за изключителния очерк в „24 часа” за невероятните футболни успехи на премиера Борисов. Филипиките са по случай наближаващия му рожден ден  – „57 години в играта”. Автор на туй нещо е отново Кристина Кръстева. И за пореден път се убеждаваме, че момата е много добра в това, което прави. Каквото и да е то. Щото журналистика не е. „Излишно е да се уточнява на каква позиция е на терена - завършен централен нападател е и в живота, и във футбола. Може да вкарва и с десния, и с левия крак. Тежко му не само на вратаря, но и на всеки, който му препречи траекторията, докато се е упътил към целта. Срещата с поразяващата 13-ка, ако си му противник, е наистина фатална.”

Един от редките моменти, в които е повален на терена, но паднал е и противникът. Текст и снимка „24 часа”

Но той не е само футболист. Не, той е и тенисист, който няма загуба! И баскетболист. Той е също и голям шахматист. И планинар, на чието темпо никой не може да издържи. И каратист, разбира се, 7-ми дан. И вдига 145 кг. от лежанка...

От къде се вземат такива като Кристина ли? Ами тя момата обясни, забравили сте: „Работата ми в “24 часа” ме е научила да бъда репортер до мозъка на костите си. Така ме е възпитала Венелина Гочева…”

За журналистиката, дето се практикува у нас, и костен мозък стига. Не случайно сме на 113-то място в класацията на „Репортери без граница”. Догодина ще сме на едно място след последното.

И понеже стана дума, та да съобщим една новина на вниманието на Блъсков и Венелина Гочева с молба, ако случайно имат връзка с Пеевски, да предадат и на него. В Мароко приеха закон, с който се забранява безплатното четене от чужд вестник. Гражданите нямат право да предоставят вестниците си на други лица. Един вестник, един читател. Издателите се оплакали, че им намалели продажбите и приходите. Губели по $150 млн. долара от това, че един купува, а маса други надничат зад гърба му и четат на муфта.

И у нас беше така. Отвори човек вестника в рейса и три реда седалки зад него надничат. Но го израснахме. Благодарение на журналистиката на Гочева и Блъсков вече не можеш да видиш човек с вестник ни в рейса, ни на улицата. Срамно стана.

Резултати от анализ на кръвта показали, че Митьо Очите е бил напълно трезвен, няма следи и от наркотици. В кръвта му обаче са измерени високи нива на соматотропин, вероятно от хормоните, които вземал за повече енергия и за подмладяване.

Хормоните са доста скъпи и  са по джоба само на богатите.

Какво нещо, отиде си млад и енергичен… Без нито един симптом.

Ами това беше. Айде и да не забравите! В понеделник премиерът има рожден ден. Бийте му една телеграма. Или друго му бийте…
 

Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар