Зима

Зима
Пролет

20 юни 2016 г.

Нежна сила начело на Вечния град

Добре изглеждаща, със свежо излъчване, прагматична...
 
Вирджиния Раджи - жената, извела италианското популистко "Движение 5 звезди" до историческа победа на местните избори в Рим - няма нищо общо с образа на агресивния политик.

Първата в историята кметица на Вечния град (и най-младият кмет от повече от столетие), 37-годишната Раджи е адвокат по гражданско право в известна юридическа фирма. Тя живее в предградията със съпруга си радиопродуцент и синът им Матео, роден през 2010 г.

Тя каза, че е влязла в политиката, след като се сблъсквала с редица проблеми от всекидневието - дупки по пътя, паркирали на пътното платно автомобили, мръсни паркове. Осъзнавайки, че традиционните политици не се интересуват от решаването им, тя решила да се захване с политика.

През 2011 г. Раджи става член на "Движение 5 звезди", а две години по-късно - местен съветник, печелейки малко над 1500 гласа. През февруари тя беше избрана за кандидат кмет при допитване в интернет с участието на малко под 4000 партийни активисти.

Завършила с отличен успех столичния университет "Рома Тре", Раджи е специализирала авторско право и интелектуална собственост и говори свободно английски. За себе си казва, че е страстен читател, а любимата й книга е "Малкият принц".
 

Макар през ноември миналата година партийният лидер Бепе Грило да заяви, че евентуална бъдеща управа на "Движението 5 звезди" в Рим ще трябва да вземе драстични мерки "със значителни странични последици" за финансовото оздравяване на затъналия в дългове град, Раджи отправяше по-оптимистични послания по време на кампанията си.

Бъдещата кметица изключи извършването на съкращения в тромавата столична администрация, твърдеше, че проблемите на града могат да се решат с прости и практични решения и обеща да приложи "нежна революция".

Тя се обяви против домакинство на Рим на летните олимпийски игри през 2024 г. с аргумента, че "би било престъпление" да се поеме такъв ангажимент, преди да се решат проблеми като задръстванията и дупките по улиците.

"Движението 5 звезди" отхвърля категоризациите "ляво-дясно", но новият лидер на Рим каза, че преди е била избирател с левоцентристки разбирания, а някои от личностите, които спомена като потенциални членове на администрацията си, са с ляво минало. Тепърва предстои обаче тя да огласи имената на хората, които ще заемат ключови позиции.

Раджи се въздържаше да изразява категорични мнения по определени теми. Избягваше дори да отговаря на относително безобидни въпроси като това дали е католичка или кой от столичните футболни отбори подкрепя - "Рома" или "Лацио".
 

Критиците й я атакуваха, че е кандидат "на дистанционно управление", цитирайки намерението й да се допитва до висшето ръководство на "Движение 5 звезди", преди да взима ключови решения.

Политическите й съперници се опитаха да поставят под съмнение почтеността й, като обърнаха внимание на факта, че правната й фирма е работила за бившия премиер Силвио Берлускони, около който имаше много скандали, и я обвиниха, че е нарушила правилата за прозрачност, като не е декларирала, че е работила за орган на общественото здравеопазване.

Раджи отрича да е извършвала закононарушения и повечето анализатори отхвърлят обвиненията срещу нея като неоснователни и удари под пояса.

Независимо от всичките й предполагаеми недостатъци, на жителите на Рим така им беше дошло до гуша от статуквото, включително от корупцията, парализиращите дългове и неработещите обществени услуги, че кандидатката на противниците на върхушката при всички положения беше фаворит за кметския пост.

"В деня преди изборите Вирджиния Раджи може да се разходи по улиците, удряйки напосоки минувачите с чадър, и пак ще спечели", предрече журналистът от седмичника "Еспресо" Алесандро Джилиоли. Защото хората виждат в нейно лице "радикална алтернатива на миналото и настоящето", каза той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар