Зима

Зима
Пролет

21 юни 2016 г.

Берлин и София заедно срещу "ястребите"

За да оценим правилно позицията на България по случая „Флотилията" би трябвало много внимателно да анализираме изказването на министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Защо? Германия е най-голямата и най-важната европейска страна. Тя е на практика №2 в НАТО. 

За Великобритания френски експерти твърдят, че тя е „зомби-клонинг" на САЩ и освен това е обхваната от кризата Брикзит. Същите анализатори по отношение на Франция на Франсоа Оланд по същия повод казват, че тя се е превърнала във „Франция, която не съществува повече". 

Със своето интервю в Bild am Sonntag германският дипломат №1 хвърли „паве в блатото".

Медията Zero Hedge коментира думите на Щайнмайер (на снимката) по следния начин: „И изведнъж всичко се дезинтегрира рязко, когато Щайнмайер... отправи жестока критика към НАТО за разгръщането на войнствена политика срещу Кремъл, описвайки тази политика като подстрекаваща към война (warmongering), според Bild. Като с щракване с пръст тази фикция за едно „невинно" НАТО, което реагира на провокациите на дяволска Русия, избухна в пламъци...". 


Щайнмайер декларира, че „в днешно време, не трябва да се утежнява ситуацията с дрънкане на оръжие и войнствена риторика. Този, който мисли, че символичните военни паради по източната граница на НАТО фаворизират климата за сигурност, се е объркал."

По повод на предстоящото съвещание на високо равнище на НАТО във Варшава на 8 юли, дипломат №1 на Германия подчерта: „Ние сме добре посъветвани да не създаваме претекст за подновяване на стара конфронтация." Според френски експерти Щайнмайер поставя под въпрос „цялата политика на НАТО от преди три години". На практика германският външен министър каза на висок глас това, което една не малка част от страните - членки на НАТО мислят. 


Преди срещата във Варшава става ясно, че зад „монолитната" фасада на Североатлантическия съюз се крие една дълбока криза между някои екстремисти в организацията и умереното крило в нея. Шумотевицата, която се вдигна у нас, много релефно очерта тези политици и публични личности, които са обвързани по специфични начини с „партията на войната в САЩ" и нейния филиал в Европа – това са политическите кръгове в Америка, свързани финансово с американския военно-промишлен комплекс.
 


Никога свръхмощният съюз на НАТО не е бил толкова близо до един процес на саморазрушаване. В Европейския съюз ясно се откроиха групите на страните - членки „ястреби" и страните - членки „гълъби". Противоречията между тези две групи ще се задълбочават все повече и повече. 

България в лицето на своя премиер даде заявка, че желае да бъде в групата на „гълъбите". Това безспорно е желание на огромното мнозинство от българите. Големият въпрос е: Ще успее ли Борисов да контролира милитаристично настроената част от българския политически естаблишмънт, начело с Плевнелиев, Ненчев и Митов? Те определено работят за специфични външни интереси, които са в пълен разрез с националните интереси на България. 

Може би е разумно да се вслушаме в думите на Щайнмайер? Идеята Плевнелиев да бъде изпратен във Варшава с ясен мандат какво да предлага и приема е разумна и навременна. В противен случай рискуваме да се окаже, че „самостоятелно веселящи се единици" поемат ангажименти от името на България. Както явно се е случвало до този момент и за което доста ясно намекна и българският премиер. 

В черноморски план, ако се включим в мероприятието „Флотилията", то ние отново ще се окажем просто „пионка" в съвместната глобална и регионална политика на САЩ и Турция, която е насочена срещу Русия. 

Мисля, че за всеки мислещ българин е разбираемо, че предизвикването на Москва заради чужди стратегически задачи, изобщо не е в наш национален интерес.



Боян Чуков, Standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар