Зима

Зима
Пролет

16 юни 2016 г.

Борисов: Искам в Черно море платноходи и яхти, а не фрегати

"Ястребите" няма да пратят децата си на военните кораби"
 
"Искам в Черно море платноходи, яхти, туристи по плажовете, а не да се разхождат фрегати." Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещите му с румънския президент Клаус Йоханис.

"Казах му: България може да прави всеки ден учения с Румъния, другото вече отива към военен конфликт", заяви Борисов. Премиерът обясни, че ако някой от неговите министри е давал надежди, то тогава има проблем и намекна, че "ястребите", без да уточнява кои са, няма да пратят децата си на военните кораби.

Борисов заяви, че винаги е защитавал интересите на България в областта на икономиката и припомни АЕЦ "Белене" и нефтопровода "Бургас-Александруполис", но подчерта, че когато дрънка оръжие, и то в Бургас и Варна, и бъдат разполагани самолетоносачи, руската страна щяла да я заболи много, особено ако това станело точно от България.

Премиерът отбеляза, ако народът мисли другояче, ще се съобрази.

Той потвърди, че Турция спира приемането на бежанци. 


"Ние още нямаме нищо писмено от страна на Турция, но е факт, че от 200 бежанци, които сме искали да бъдат върнати, за всичките сме получили отказ", заяви той пред журналисти днес.

„Това ни тревожи, ще намерим всички дипломатически възможности да разговаряме с колегите, за да разберем дали това е случайно, временно или има някакъв друг проблем", посочи Борисов. 


„България е един от най-лоялните и най-точните членове на ЕС. Знаете, че имаме българо-американска база. Има и американски войници, и наши. Непрекъснато провеждаме учения, вие самите сте присъствали на тях. Непрекъснато идват самолети, тренират - ние сме направили всичко, което като членове на НАТО трябва да направим", допълни той.

По думите му дори във времена на криза правителството е ревизирало политиката си, за да увеличи парите за въоръжаване на армията. „Помните как нашите реактори от „Белене" заминаха за натовска Турция. Нито един мой съсед или колега не се намеси в моя защита, когато президентът Путин, в присъствието на Ердоган в Анкара, ми размаха пръст, че България е загубила всичко", каза още премиерът.

По думите му България няма как да бъде нападната от страна на Русия. „Те имат друг тип действия на територията на България и те са преди всичко икономически, но с ракети и танкове съм убеден, че нямат такива идеи. Ние имаме много общо - религията, културата и други", каза още Борисов.




ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар