Зима

Зима
Пролет

16 юни 2016 г.

НЕК ще плаща 550 млн. евро на Атомстройекспорт заради "Белене"

Руската държавна корпорация „Росатом" е удовлетворена от решението на арбитража
 
Арбитражният съд в Париж отсъди Националната електрическа компания (НЕК) да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене".

Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, припомни на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че НЕК ще трябва да изплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, съобщи БТВ.

В замяна НЕК получава оборудване, заяви Теменужка Петкова.

На въпрос дали България ще може да използва за нещо това оборудване министърът каза, че това тепърва ще се изяснява след среща с руската компания и подробен анализ на решението на арбитражния съд.

Докато Борисов смята, че България ще получи реактор срещу сумата, министърът отказа да каже за какво ще бъдат заплатени средствата.

Решението е пристигнало късно снощи на пощата на НЕК и тепърва предстои да бъде връчено официално.

"Арбитражът беше сложен от правна и техническа гледна точка, стотици страници. Те тепърва ще бъдат анализирани", каза Петкова. 

"Тъй като спорът е между две търговски дружества, решението съдържа конфиденциална информация и няма как да бъде изцяло публикувано", обясни тя.

"Арбитражът е уважил иска само за реално произведено оборудване. Останалите претенции за ескалация на цената, неустойки и пропуснати ползи, както и други разходи, са изцяло отхвърлени", заяви министърът.

В същото време руските медии съобщават, че "Атомстройекспорт" всъщност ще получи от България 620 млн.евро.

Руската държавна корпорация „Росатом" е удовлетворена от решението на арбитража, с което се признават претърпени щети на подразделението й „Атомстройекспорт" след спирането на проекта за АЕЦ „Белене", съобщиха от дружеството в официална позиция.


 „Както и преди, „Росатом" оценява проекта за АЕЦ „Белене" като отличен и съжалява за неговото прекратяване, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент централата щеше да бъде построена", посочват руснаците, според които арбитражът е доказал българската вина за провала на проекта.

„При преговорите за АЕЦ „Белене" „Росатом" много пъти намираше решения, за да удовлетвори желанията на клиента. Но за наше дълбоко съжаление след като българската страна многократно отклоняваше изпълнението на своята част от задълженията по проекта", твърдят от „Росатом".

Няма коментари:

Публикуване на коментар