Зима

Зима
Пролет

9 юни 2016 г.

Ние ги викаме, те ни ги гонят

Нима Борисов не знае, че от години плажовете по българското море се концесионират/наемат от хора с яки момчета антураж? Ами да пита министрите, които ги отдават...

Като главен секретар на МВР, Бойко Борисов вкарваше престъпниците в ареста, а „те“ му ги пускаха. 

Днес, във втория си мандат като премиер, той връща туристите по Черноморието, а въпросните бандити му ги гонят.

На фона на един от най-тежките сблъсъци между врагове от подземния свят напоследък, Борисов пак намери начин да се самоизтъкне като закрилник на туризма, икономиката – и разбира се, стабилността. Оплака се, че е положил огромни усилия да върне руските туристи и да привлече румънски, но махленски биячи, които си решават проблемите с брадви, пречели на туристическия сезон.

По думите му, ако стрелбата по Митьо Очите, смятан за ръководител на наркоразпространението в Югоизточна България, продължи да е водеща тема за медии и граждани, това със сигурност ще има последици за лятото.

Сякаш туристът, стъпвал на български плаж, не знае, че Черноморието ни се ръководи от мутри, а сигурността е мираж. От години полицаите в курорти като Слънчев бряг припечелват в свободното си време като охранители на заведения на същия контингент, който „коли и беси“ по морето.

Много хора казват, че в България законите свършват там, където почва плажната ивица. Всички сме чували легендите как когато телефонът на Димитър Желязков звънне в морска дискотека, музиката спира, докато той не проведе разговора си.

Когато роми нападнаха българи с брадви в Раднево, медиите масово обявиха началото на пореден „етнически конфликт“. Е, снощи 40 брадвари с бронирани жилетки се натъкнаха на десетима с огнестрелни оръжия пред дискотека в Слънчев бряг, трима бяха ранени, един загина, а премиерът обяви, че говорим за „махленска свада“.

А междувременно в София министърът на туризма Николина Ангелкова стисна ръцете на инвеститори в нов луксозен хотел. Неотдавна тя обяви, че луксозна верига хотели се кани да навлезе на българския пазар, а страната ни ще се бори за по-платежоспособния сегмент туристи. Днес се оказа, че луксозната марка e Hyatt, а същинският инвеститор – българската фирма „Тера Тур Сървиз“ на генералния директор на „Лукойл България“ Валентин Златев (формално на баща му Васил Златев).

Покрай тази едра подробност досега Ангелкова пропускаше да спомене и една „дребна“: че в цената на 5-звездната инвестиция е включено и разрушаването на старото кино „Сердика“, на чието място по проект ще бъде вдигнат хотелът.

Нещо повече, днес директорът на „Тера тур“ Лъчезар Тодоров, който управлява и другите 4 хотела на Златев, обяви, че събарянето на старата сграда трябва да почне ей сега, до месеци, защото е „стара“. Без да спомене, че е част от архитектурен ансамбъл в центъра на София, поради което фирмата трябва да получи разрешение за проекта от института за паметниците на културата (НИНКН). А до момента дори не е кандидатствала за такова.

Намерението малко напомня по стил за „Къщата с ягодите“ на няколко преки от хотела, също на Златев, която той иска да срине и вдигне наново. Макар че тя Е паметник на културата и това по закон му е забранено.

Но да се върнем на морето.

В коментара си за стрелбата по Очите, Борисов заплаши, че лично ще изпрати данъчните и няма да остави луксозен автомобил да влезе в Слънчев бряг, без да бъде проверен за произхода на средствата, с които е купен.

Дали на премиера и министъра на туризма им минава през ума, че богатите туристи не биха се очаровали от неочаквани срещи с данъчните? Нито от близки контакти с мутра с брадва, медицински преглед за 300 лева или качване в такси за 5 лева на километър. Тъкмо от такива „услуги“ бягаме на пустите (откъм услуги) гръцки плажове.

Та нима Борисов не знае, че от години плажовете по българското море се концесионират/наемат от хора с яки момчета антураж? Ами да пита министрите, които ги отдават – доскоро Лиляна Павлова, а отскоро Ангелкова. Нима не подозира колко мръсни пари се въртят в бетонните перални по морето?

И докато всичко това е така, „Слънчака“, както е известен курортът с един от най-красивите плажове в България, ще се появява в западните медии само със статиите за евтин алкохол, секс и дрога. 


А полицията по морето все повече ще заприличва на охранителна фирма, замазваща „махленски“ свади.

Петър Хаджиколев, Ureport.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар