Зима

Зима
Пролет

3 юни 2016 г.

Обама призна намесата на САЩ в Либия за най-голямата си грешка

В момента в тази арабска страна царял хаос
 
 Президентът на САЩ Барак Обама смята военната намеса в конфликта в Либия за своята най-голяма грешка във външната политика. 

Той призна, че в момента в тази арабска страна „цари хаос“.

"Вече казах, че смятам интервенцията в Либия в състава на международната коалиция за своята най-голяма външнополитическа грешка", каза Обама, отговаряйки на въпроси на американци на среща, организирана от телевизия PBS.

Обама припомни, че страните от НАТО са подкрепили бунтовниците, водили борба с режима на Муамар Кадафи, но не са успели навреме на осигурят стабилност и да окажат помощ при сформирането на новото правителство на страната.

По различен начин би постъпил американският президент и по вътрешнополитически въпроси, ако беше възможно времето да се върне назад. По думите на Обама той от самото начало е предупредил американците за това колко сериозни последици ще има икономическият спад от 2008 г.

Обама обясни също така, че грешките в голямата политика се случват понякога и заради недостиг на проверена и надежда информация. Дори президентът понякога трябва да взима решения, "основавайки се само на предположения", а не на точни сведения, каза Обама, цитиран от ТАСС.


Няма коментари:

Публикуване на коментар