Зима

Зима
Пролет

25 юни 2016 г.

Европа ще остане единна!

Щайнмайер: На срещата ние потвърдихме волята си, че ще съхраним Европа заедно
 
"Идеята за единство на Европа остава актуална и след „Брекзит". Процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз трябва да започне колкото е възможно по-скоро, за да може да се концентрираме върху други въпроси."

Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след среща със своите колеги от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург, предаде БГНЕС.

„На срещата ние потвърдихме волята си, че ще съхраним Европа заедно", каза той. „Процесът на излизане на Великобритания от ЕС трябва да започне колкото е възможно по-скоро, за да може да се концентрираме върху други въпроси, актуални за Европа", отбеляза ръководителят на германската дипломация.

В противен случай, според него, ще започне „период на неизвестност", който може да навреди на бъдещето на отношенията на ЕС с Великобритания. Според член 50 на Лисабонския договор Лондон трябва официално да уведоми Брюксел за намерението си да напусне Евросъюза.

„Никой не може да наложи на Лондон" тази стъпка, британските власти сами трябва да предприемат тези действия, посочи Шайнмайер. „Ние разбираме и уважаваме резултатите от референдума", отбеляза той.

Според него Великобритания сега ще се концентрира върху себе си, но в Лондон трябва да си дават сметка, че неговите постъпки ще влияят върху ситуацията в континентална Европа. Щайнмайер и неговите колеги от Франция, Италия, Холандия, Люксембург и Белгия - петте други страни-основателки на ЕС, се събраха днес в Берлин, за да обсъдят излизането на Великобритания, както и документа за „гъвкав съюз".

Той предвижда страните да не участват във всички интеграционни проекти на Евросъюза. В същото време в началния текст на документа, съставен от германската и френската страни, се отбелязва, че двете държави трябва да работят, за да не се повтори подобен сценарий, като този във Великобритания, и в други държави от ЕС.

Резултатите от срещата на външните министри ще бъдат представени на 27 юни в Берлин на канцлера Ангела Меркел и президента Франсоа Оланд. Самата Меркел вчера определи референдума като „преломен момента за Европа и европейския процес на обединение" и предупреди да не се правят „прибързани изводи".

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че съжалява за решението на британците.

„Британското „не" е голямо предизвикателство за ЕС", каза той.

На референдума, който се проведе на 23 юни, 51,9% от британците гласуваха за излизането на тяхната страна от Евросъюза. На противната позиция бяха - 48,1%. Брюксел призова Лондон незабавно да започне преговори за излизане от ЕС.

Франк-Валтер Щайнмайер

Няма коментари:

Публикуване на коментар