Зима

Зима
Пролет

13 юни 2016 г.

Средствата, изплатени по ПРСР, вече били възстановени на България

Сумата е възстановена още през март тази година с изключение на 182 милиона евро

Всички средства, изплатени по Програмата за развитие на селските райони през 2015 г., вече са възстановени на България, съобщиха от Министерството на земеделието.
 

Изявлението идва след медийни публикации, че Брюксел отказва да изплати вече похарчени от държавата 550 милиона евро (1,1 милиарда лева).
 

Според Грудев спекулацията с въпросните 1,1 млрд. лева са поредната публикация с най-различни бомбастични числа за спиране, невъзстановяване, неизплащане и т.н. по европейски програми.
 

"552 милиона евро е разплатила България по селската програма за 2015 година", каза на извънреден брифинг заместник-министърът на земеделието Васил Грудев. 

Сумата е възстановена още през март тази година с изключение на 182 милиона евро, които са преведени по-рано от Европейската комисия под формата на авансово плащане по програмата. В момента в България има отворени девет преговорни процедури за парите по селските райони, но единствените санкции, които са наложени са за 26 милиона евро и това не е новина.

Грудев не отрече, че от края на април има писмо от Европейската комисия, но то засяга проблеми от чисто счетоводно, а не от финансово естество. Проблемите ще бъдат отстранени от сертифициращия орган и не могат да доведат до санкции за държавата, категоричен е Васил Грудев.
 Васил Грудев

Няма коментари:

Публикуване на коментар