Зима

Зима
Пролет

20 юни 2016 г.

Туризмът в Турция пропада жестоко!

Тероризъм и конфликтът с Русия са в основата на невероятния срив

Група британски туристи играят водна топка в елитен турски хотел и крещят достатъчно силно, за да събудят всички почиващи в горещия ранен следобед – но други почиващи в целия комплекс просто няма.

Хотелът, който е в покрайнините на Анталия, обикновено е изпълнен до 70% от капацитета си по това време на годината. Но сега са заети едва 25 от 233 стаи, пише БиБиСи.

Собственикът е намалил обслужващия персонал от 80 на 50 души, а цените са с близо 1/3 по-ниски. “Ако ситуацията се задържи такава и другия сезон, ще трябва да затворим”, посочва той.

Въпреки ниските цени така е в цяла Анталия и цялата страна – турският туризъм е в жестока криза. През 2014-та година са били посрещнати 37 милиона туристи, което поставя Турция на 6-то място в света като популярна дестинация за почивка. Тази година се очаква спад с минимум 40 на сто.

Очаквано най-драстичен е спадът по отношение на руските туристи. В Турция ежегодно почиват 4,5 милиона руснаци, но след като турската армия свали руски изтребител миналия ноември, кризата беше неизбежна. В резултат сме свидетели на спад с невероятните 95%.

Лично Владимир Путин пое поход срещу турския туризъм – президентът обяви на сънародниците си да почиват другаде. Кремъл забрани на руските туроператори да продават пакети за почивки в Турция.

Конфликтът е далеч от разрешаване, особено предвид твърдите характери на Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Последният обаче вече започна да прави постъпки за помирение, като изпрати поздравителната телеграма за националния празник на Русия.

Що се отнася до останалите туристи, нестихващите терористични атаки от страна на кюрдските бунтовници и “Ислямска държава” по цялата територия на Турция са напълно достатъчен аргумент за пропускане на летуването в тази страна. 1/3 по-малко британци и германци ще има по турските курорти това лято.

Политическата нестабилност и постоянните атаки на президента Ердоган към Запада също не помагат особено.

В крайна сметка най-засегнати са оказват дребните хотелиери и търговци. Те са наясно, че им предстои най-слабия сезон от десетилетия насам.

Бижутерът Иштикал Шевук настоява, че именно правителството и Ердоган носят основна вина за случващото се. “Той не се опитва да поддържа мир със съседите ни и руши имиджа на държавата пред света. Ние нямаме правителство, имаме диктатор. Ердоган е главният виновник за цялата бъркотия”, твърди Шевук.

В района на Белек бизнесът е в колапс. В предишни години туроператорът “Пегас” обслужва по 19 пристигащи полета на ден, всичките с руски туристи. Сега няма нито един, което води до уволнението на 3000 души персонал.

Изключителен удар поемат и скъпарски хотели, които разчитат почти изцяло на заможни руснаци и западняци. За повечето предприемачи кризата е невиждана в целия им живот.

Експерти дори говорят за заличаване на целия туристически сектор, за загуби в космически размери от порядъка на близо 30 милиарда долара.

Живописни плажове, чиста и приятно хладка морска вода, обслужване на високо ниво, ниски цени... И въпреки всичко това поводи за оптимизъм няма – терористите продължават с набезите, а президентът е все по-непредсказуем и параноичен.




Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар