Зима

Зима
Пролет

7 юни 2016 г.

Лили Маринкова ще си търси правата по законов ред

Новият генерален директор на БНР Александър Велев обяснява уволнението й лаконично
 
По предложение на новия генерален директор Александър Велев и с решение на Управителния съвет на БНР вчера журналистката Лили Маринкова е била освободена от поста директор на програма "Хоризонт". 

В лаконичното прессъобщение до медиите се казва само, "Маринкова е в пенсионна възраст". Друго не се посочва.

Самата Лили Маринкова коментира пред медиите, че става дума за уволнение, защото не е освободена просто от поста директор на програма "Хоризонт", а й е отнето правото да остане в радиото. Освен директор на "Хоризонт" през последната година от кризисното управление на Радослав Янкулов, тя от години е водещ на обзорното политическо предаване "Неделя 150". От тази седмица Маринкова няма да води и него.

Пред "Капитал" Лили Маринкова каза че ръководството не й е предложило друга позиция, след като я е свалило от поста директор на "Хоризонт". Тя уточни, че й предстои да се срещне с юристи и с тях да обсъди с какви варианти разполага, за да си потърси правата по законов ред. 


"Едно е да те освободят като част от управлението, друго е като журналист. 36 години съм работила като журналист, но нямам всички условия за пенсия, две години не ми достигат, така че не мога да бъда пенсионирана автоматично", уточни Лили Маринкова.

Обяснението

Генералният директор Александър Велев е лаконичен в коментарите си. Той уточни, че е негово право да прави промени в управлението на медиата. "Смятам, че като директор на програма "Хоризонт" Лили Маринкова е отговорна за нея, а програмата не е такава, каквато трябва да бъде. Има нужда от промяна. Журналистите заслужават по време на планьорките да чуват оценки за работата си, а това до сега не е се е случвало", каза Велев пред "Капитал"


Прави впечатление, че журналистите от програма "Хоризонт", които винаги реагират остро, когато са потърпевши от несправедливи решения на ръководството до момента не са реагирали в защита на вече бившия си директор.

От вчера сайтът за правата на човека "Маргиналия" разпространява подписка в подкрепа на Маринкова и апелира за възстановяването й на работа. Под нея до момента се подписали 23-ма души. Във facebook до момента подписката е събрала одобрението на над 450 души.

Кой наследява Маринкова

Длъжността директор на "Хоризонт" от днес поема от Васил Велев. Той е журналист с повече от 30-годишен опит в електронните медии. Започнал е като репортер в БНР, бил е новинар и редактор в тогавашния обеден блок на "Хоризонт", както и водещ в нощния "Хоризонт".

След спечелен конкурс, през 1992 г заминава на работа в българската редакция на Би Би Си с договор за две години. Двайсет години по-късно все още е в Лондон и Би Би Си, но вече е в обединения нюзрум на британската обществена медия. В последните три години е подготвял радио журналисти в Тайланд, Малдивите, Филипините и на други места.

 Лили Маринкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар