Зима

Зима
Пролет

21 юни 2016 г.

Правителството губи рейтинг

Премиерът Бойко Борисов е одобряван от 32% от избирателите.
 
 Като най-успешни министри в правителството се открояват Лиляна Павлова и Томислав Дончев, показват данните от регулярното тримесечно независимо проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено между 8 и 14 юни 2016 г. сред 1023 души.

Борисов е и единственият лидер на партия, който успява да удържи подобни позиции при второ правителство в сложна парламентарна конфигурация, посочват анализаторите.

За периода март-юни, правителството губи 2% от рейтинга си (от 20% на 18%), а недоверието към него нараства от 46% до 48%.

От една страна кабинетът получава подкрепа за редица конкретни политики и действия като – развитието на инфраструктурата, усвояването на еврофондовете, предприетите стъпки за диверсифициране източниците на газ и собствените сондажи в Черно море, справянето с бежанската криза, борбата с контрабандата, по-активно развитие на доболничната помощ чрез увеличаване на направленията за преглед при специалист.

Същевременно, правителството фокусира нарастващата критика и неудовлетвореност от изострянето на коалиционните взаимоотношения във връзка със съдебната реформа, изборното законодателство и редица други законопроекти, смятат социолозите.

Високи и нереализирани остават очакванията за провеждането на реални промени, които да гарантират справедливо правосъдие за всички, а начинът, по който беше въведено задължително гласуване и ограничен броят на секциите в чужбина, предизвиква откровено недоволство. В най-голяма степен критични към коалиционните взаимоотношения са симпатизантите на АБВ, РБ и ПФ, съобщава Dnes.bg.

Този процес обаче започва да обхваща и привържениците на ГЕРБ, чиято критичност към начина, по който се споделя отговорността в кабинета, също нараства. Така, за първи път, спадът в подкрепата за кабинета идва "отвътре" и е резултат от чисто политически оценки и очаквания.

Доказателство за това, че недоволството е по-скоро "натиск" от страна на избирателите за по-голямо влияние на техните политически сили е и фактът, че 58% от хората са на мнение, че най-добрият вариант за страната е пълен мандат на правителството, а едва 17% са за бързи предсрочни избори, посочват от "Алфа Рисърч".

Регионалният министър Лиляна Павлова запазва първото си място по одобрение, но трупа и негативи заради увеличената цена на винетките и качеството на някои строежи, поради което отстъпва лидерската позиция на Томислав Дончев в общата йерархия.

Позитивен тренд регистрират също министрите Вежди Рашидов, Красен Кралев, Ивелина Василева и Даниел Митов, които по-слабо, но устойчиво се ползват с положителен баланс в оценките.

Специфична група оформят няколко министри с тежки ресори, натоварени със силни очаквания, разнопосочни интереси и респективно, акумулиращи по-високо обществено недоволство.

Сред тях са финансовият Владислав Горанов, здравният Петър Москов, вътрешният Румяна Бъчварова, икономическия Божидар Лукарски, образователният Меглена Кунева.

Останалите министри също се ползват с преобладаващо отрицателни оценки, но поради по-слабата им разпознаваемост или специфичност на ресорите те не привличат силно общественото внимание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар