Зима

Зима
Пролет

23 юни 2016 г.

Паметниците на културата вече са в ръцете на големите кметове

Ремонтите и други намеси в паметниците на културата от местно значение вече ще се съгласуват от шест общински администрации в страната вместо от института за паметниците на културата (НИНКН).

Това прие парламентът, одобрявайки на второ четене промените в Закона за културното наследство, внесени от Красимир Велчев (ГЕРБ) и група депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, „Атака“ и Реформаторския блок. Законът бе приет с над 80 гласа „за“ и не беше подкрепен само от четирима души в пленарната зала.

Мотивът за промяната е липсата на капацитет у НИНКН, подчинен на Министерството на културата, който води до забавяне на редица проекти в общините за ремонт, реставрация или реконструкция на паметници.

Всички общини, където има такива паметници, вече ще съгласуват промени по тях с 6 общински екипа от големите общини с териториално деление, които са и центрове на шестте планови района в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Шестте звена трябва да бъдат създадени в срок до 1 година от влизането на закона в сила.

Днес Красимир Велчев даде пример с Велико Търново, където „за една година осем сгради паднаха и, ако продължаваме да не взимаме никакви мерки и утре, не дай си Боже, пострадат деца, кой ще бъде виновен“.

Вили Лилков от Реформаторския блок (ДСБ) обаче предупреди, че подобно решение би довело до още корупция в общините. „Чиновникът на кмета ще разрешава намеси в тези зони, развързваме ръцете на кметовете, развързваме ръцете на местни инвеститори, които могат да правят вече каквото си искат по паметниците на културата“, заяви депутатът, цитиран от БНР.

Такива са и опасенията на редица експерти, които критикваха законопроекта в последните месеци. Съвсем наскоро един случай в Пловдив оправда опасенията. Тютюневият склад на някогашната фирма „Ориент табако“ (на снимката), който бе изпълнен и с ценни стенописи, беше разрушен от собствениците му. Оказа се, че общината е дала разрешение за събарянето, независимо от неколкократните предупреждения на Националния институт за паметниците на културата, че работата по сградата трябва да мине през съгласуване с него. Такова не е било направено.

В София пък е известно намерението на собственика на „къщата с ягодите“ на ул. „Сан Стефано“ да я срине и вдигне наново, което Законът за културното наследство не му позволява. НИНКН е срещу събарянето, но занапред институтът вече няма да има думата, съобщава Ureport.bg.

Глоба 5-10 хиляди лева за паметниците без съгласуване

Парламентът въведе и глоби за поставяне на паметни плочи, монументално-декоративни структури и елементи без съгласуване от министъра на културата. Глобата ще е от 5 до 10 хиляди лева и касае поставянето, преместването или премахването на всички такива проекти в урбанизирани или извънселищни територии.

За фирми глобата ще е от 15 000 до 30 000 лв.

 Разрушената сграда на бившия тютюнев склад в Пловдив

Няма коментари:

Публикуване на коментар