Зима

Зима
Пролет

24 юни 2016 г.

Европарламентът: Разводът трябва да е бърз!

Европейският парламент беше свикан на извънредна сесия в Брюксел във вторник, за да приеме позиция след решението на британците да напуснат ЕС.

Причината за бързането е политиците да излязат с позиция преди началото на срещата на върха на ЕС, насрочена за същия следобед.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че парламентът е много натъжен от изхода от референдума, но трябва да се вземат спешни мерки "за защита на Съюза и особено на еврозоната от това, което вече се случва на международните пазари".

Според Лисабонския договор Европарламентът трябва да одобри условията за напускане, които се преговарят от страните членки.

Лидерите на всички големи групи от Европейския парламент декларираха, че разводът между Брюксел и Лондон трябва да бъде бърз и да започне незабавно, за да се избегнат допълнителни икономически и политически сътресения в ЕС.

"Много сме натъжени от решението на британците, но се нуждаем от яснота и не можем да чакаме, британските тори да излъчат нов премиер, за да започнат преговорите за излизане", заяви Манфред Вебер, който оглавява най-многочислената група в ЕП – на Европейската народна партия (ЕНП). Според него Brexit ще е по-голям проблем за британците, отколкото за Европа.

Джани Питела, който ръководи социалистите, заяви, че "това не е погребение за Европа. Камерън трябва да подаде оставка заради смахнатата идея да свика референдум заради вътрешни причини". Топсоциалистът определи като безотговорно да отложи началото на преговорите за раздялата за след конгреса на британските консерватори през есента.

Водачът на либералите Ги Верхофстат коментира, че гражданите на Острова не са гласували срещу Европа, а срещу ЕС в сегашния му вид на конфедерация от национални държави. Верхофстат настоя Брюксел да използва повода за значими реформи.

Идеята за кардинални промени се подкрепя и от останалите големи групи, но те се разминават във виждането какво трябва да се промени. ЕНП смятат, че трябва да се засилят правомощията на ЕП, за да се засили съвместното вземане на решения, вместо това да се остава на националните власти. Социалистите пък искат шефът на Еврокомисията да се избира пряко от гражданите, вместо от страните членки и ЕП. За повече участие на гражданите в управлението на ЕС се обяви и крайната левица.

Лидерката на зелените Ребека Хармс каза, че е плакала, когато е научила резултата от референдума. Не само, защото Великобритания ще напусне, но и защото британските евродепутати вече си събирали багажа за вкъщи. По-рано обаче шефът на ЕП Мартин Шулц съобщи, че британските евродепутати, които желаят да останат до края на мандата на този парламент през 2019 г., ще могат да го направят, защото са се заклели да работят като представители на всички европейски граждани.

Техническите разговори за напускането започват още в неделя, когато ключови експерти от Съвета на ЕС ще се съберат във формат 27, без британските си колеги, за да подготвят позицията, с която ще излязат европейските лидери във вторник. В понеделник ще има извънредно заседание на Европейската комисия. От там още не са обявили дали британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаря за финансовите пазари, ще запази поста си и докога. В сряда в Брюксел европейките лидери ще заседават за първи път от 1973 г., без британския премиер, за да обсъдят следващи стъпки по отделянето.

Процедурата за излизане може да стартира, само след като страната, която желае да напусне, подаде официална нотификация до Съвета на ЕС за това. След това преговорите по определянето на условията трябва да приключат в рамките на 2 г. Ако времето не стигне, с единодушие този срок може да се удължава неограничено във времето.

Мартин Шулц

Няма коментари:

Публикуване на коментар