Зима

Зима
Пролет

2 юни 2016 г.

Няма мисия, няма проблем

И още: Направо надминават Гьобелс; 1.60 и без ресто; Готови за членство в щастливото стадо
 
Междинният доклад на ЕК

Няма мисия, няма проблем за прокуратурата

Христо Иванов, бивш правосъден министър, подал оставка след бламирането на съдебната реформа, пред БНР

Отлагането на мисията на европейските прокурори от Германия, Холандия и Великобритания - наблюдатели в областта на правосъдието за България, е много съществен проблем. Уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в в 12 без 5 и тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава то да е инициирано от прокуратурата.

С това отлагане България не изпълнява препоръката от доклада на Брюксел за въпросната експертиза - за да не попадне тя в междинния доклад през юли, който вече се подготвя. Пълно мълчание на отговорните институции има и по втората препоръка - за пълно разследване на казуса "Яневагейт". Тази тема просто изчезна, не остана на публичната сцена никой институционален играч, който да настоява за резултати.

Отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата. Важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите.

Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров, това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса.

Централната тема на реформите в прокуратурата освен отчетността е вътрешната демократизация – въпросът е не само какво ще се разпише на хартия, а дали ще се промени атмосферата.

Обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх. Дълбокият проблем е, че имаме такава самодържавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване и с останалите проблеми.


Данните за България

Направо надминават Гьобелс

От реч на премиера Борисов, публикувана в стенограма от заседанието на правителството в сряда

Вие усетихте нервния глас на вицепремиера Дончев. Той е вследствие на моя разговор с него, защото спорихме вчера и той упорито отказваше да коментира написаното. Казва: "Аз чета, документът е пред мен и такова нещо, което ти ми твърдиш, че четеш, няма." А аз огледах сайтовете и видях чудовищно нещо – България, Румъния и Унгария най-корумпираните, с най-много дела.

И му казвам: Колега, това как си го допуснал? И той казва: "Аз чета и такова нещо не пише." Казвам му: Не е важно ти какво четеш, важно е какво четем аз и читателите. И ще излезеш да го опровергаеш. Той казва: "Няма да излизам да опровергавам нещо, което не пише. Да четат." Казвам: За съжаление не четат. И оттам идва натискът, който упражних срещу него да коментира тази тема.

И когато една такава мълва направо надминават Гьобелс – e повторена многократно, лъжата става истина. Това е положението.

...От вчера слушам за тази цена на билетчето – 80 цента. Видяхте колко е в Гърция, 2 евро в Брюксел. Ще кажат: "Има разлика в заплатите." Ами тук в пъти е разликата в цената на билета! Автобусите и тролейбусите са едни същи...

Повече характер, повече здрави нерви и обяснения! Сега сядат хората – климатик, отопление, интернет и като намерят автобус със счупена седалка веднага това е новина. Това е новина вече! Знам колко е непопулярно, но тук кметът на София има цялата ни подкрепа за действията.
Приемаме точка 23.

Бел. ред. От гьобелсовата агенция "Ройтерс": BRUSSELS, May 31 (Reuters) - Nearly $1 billion of European Union funds were given out to fraudulent claimants last year, with the biggest concentrations of suspected false claims in Romania, Bulgaria and Hungary, data from EU investigators shows.


Re-коментар

1.60 и без ресто

От коментар на Никола Божков в ureport.bg

Дали ще ви е все едно, ако пуснете четири монети по 50 стотинки в автомата за билети в трамвая и машинката не ви върне рестото. Защо ли? Ами защото не връща. Вече. И дори не пише, че не връща!

Тази сутрин новите скъпи билети в София се оказаха дефицитна стока на куп места. В повечето автобуси охлаждането все така се осъществяваше по въздушно-капков път – въздушният през отворените прозорци, капковият – от телата на софиянци и столичани в повече.

Всичко си е по старому, само билетът е със 60% по-скъп. И за капак – автоматите за продажба на билети в трамваи и тролеи не връщат ресто. Защо? Ами не могат да бъдат пренастроени. Защо не могат да бъдат пренастроени? Ми (вдигнати рамене).

Системата от бордови билетни автомати и устройства, валидиращи електронните карти, струва близо 2.5 милиона евро, дарени от Кралство Холандия. Близо 500 превозни средства в София са снабдени с билетни автомати. Днес се оказа, че само тези в метрото връщат ресто.

За новата цена на билета в София се знае от най-малко 2 месеца, а неофициално управата на столицата го обмисля от още по-рано. И цялото това време не е стигнало, за да подобрят "функционалността" на билетните автомати или поне да залепят по един надпис.

Но да не издребняваме.


И Евростат също

Най-бедната и с влошаване

От материал на Георги Папакочев за "Дойче веле"

Наскоро (през април - бел. ред.) Евростат отчете, че през 2015 г. България продължава да е най-бедната страна в ЕС. Дори повече - оказва се една от малкото държави членки, които са отбелязали влошаване - през 2014 г. хората в тежко материално положение са били малко над 33% от населението, докато през 2015 вече надхвърлят 34%.

Да припомним: според Евростат хора в "тежко материално положение" са онези, които не са в състояние да си платят сметките, да се отопляват редовно, да консумират месо или риба поне през ден, да ползват автомобил, телевизор и телефон.

Според Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, най-тревожно е повишаването на двата индикатора за разслоение на обществото. Коефициентът за диференциация от 37% е най-високият в ЕС и вече маркира ръба на социалния срив.

"Най-притеснителното е, че различията се задълбочават все повече. Слаби са и системите за социална сигурност - образованието, здравеопазването, социалното осигуряване. Когато не носят сигурност и гаранции за достъп до тях, те на практика водят до т.нар. вторична бедност", казва Любен Томев в интервю за "Дойче веле".

Известният икономист Красен Станчев попита тези дни в печата следното: "Ако хората обедняват, защо тогава харчат повече, защо имат повече и по-нови автомобили, как с по-малко пари пращат децата си на екскурзии и на училище в чужбина, вземат заеми за закупуване на телевизори, умни телефони, нови жилища?"

"Какво означава "харчат повече"? - пита на свой ред Любен Томев. Потреблението се разпределя между домакинствата, държавата и нейните институции. То е макроикономически фактор, който съвсем не доказва, че домакинствата и особено социално слабите и бедни групи са започнали да потребяват и харчат повече."


Мнение

Готови за членство в щастливото стадо

От текст на Евгений Дайнов в "Дневник"

Не ми излиза от главата един телевизионен репортаж, в който всички нашенски хубости се оглеждат като в капка вода. Героинята е студентка, която се вълнува за завършването си. Как? Идва време да пише дипломна работа, тя си я поръчва "на фирма" и сега, тръпнеща, чака: Дали ще бъде хубава дипломната работа? Как ще е подвързана? Колко ще е дебела? Дали ще е със златни букви? Все едно иде реч за абитуриентска рокля.

Младата дама не си крие лицето, защото не разбира, че върши нещо нередно. Нейни приятелки вече били получили дипломни работи от същата фирма, сдобили се с отлични дипломи и сега си имали "хубава работа". Вълнува се, усмихва се. Чака добра работа и голяма заплата.

Огромно количество хора и институции хвърлят огромни усилия, за да ни върнат там, където вече бяхме – в едно общество, в което се поощряват мързелът, имитацията и лъжата. Общество, в което няма разлики между добро и зло, няма редно и нередно, хубаво и грозно, качествено и некачествено, няма постижения или падения, няма принципи и ценности.

Щом няма разлики между нещата, всичко е равно, спокойно и сиво. Вече сме го гледали преди 1989 г. - нищо да не зависи от твоите усилия, а само от това дали имаш вуйчо владика и дали си успял да станеш част от някаква привилегирована каста: партийна, милиционерска, кланова, земляческа.

Целта е да бъде ликвидиран индивидът (т.е. гражданинът, защото колективни граждани няма), за да станат хората еднообразно стадо. За да се открие вакантно място за пастир, както и за кучета, които да му помагат да контролира стадото.

Изтриването на границите между нещата, взривяването на принципите и заместването на видимото с невидимото – на държавните институции със задкулисни схеми, е предлаганото от висшите властници меню.

Има една мъдрост на историка лорд Актън: "Всяка власт води до разложение, а абсолютната власт води до абсолютно разложение." Това, драги, виждаме в наивната усмивка на девойката, чакаща дипломната си работа от "фирма". Тя не усеща смрадта на разложението, защото е вътре в него и други аромати не знае. Тя, както и стотици хиляди други, са готови за членство в щастливото стадо, което си търси пастира и кучетата.

Радвайте се, докато не са ви подбрали към кошарата.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар