Зима

Зима
Пролет

10 юни 2016 г.

Накъде върви България? Не и нагоре

Всичко е deja vu, а ние се бъхтаме като хамстери във въртележка, организирана за забавление на политическата класа...
 
Няма начин да не сте се замисляли върху усещането, че времето върви напред, а България се връща назад. 

Онова усещане, че всичко е deja vu, а ние се бъхтаме като хамстери във въртележка, организирана за забавление на политическата класа. Тази седмицата предложи достатъчно поводи отново да говорим за това, че сме се върнали 20 години назад.

Мутрите отново са недосегаеми в Слънчев бряг, единственият им проблем е как да разделят териториите между различните банди и заради споровете си се избиват на публични места. Все по-скъпоценните туристи, които чакаме като златни кокошки всяка година, залягат под масите, докато няколко десетки лица влизат в "битов спор" (по главния секретар на МВР) с брадви, огнестрелно оръжие и бронежилетки. 


Единствено МВР не беше разбрало, че двете групи се занимават с наркотици. Командированите 700 и кусур полицаи по морето, които трябваше да се грижат за сигурността на чуждите туристи (помислили случилото се за терористичен акт), бяха проспали дефилето на бандата на Очите по централните улици на курорта. Или както сполучливо писа Webcafe, не е ясно туристическия сезон ли откриваме или ловния.

Всъщност не става дума само за морския курорт. Случилото се в Слънчев бряг е логично развитие на онзи "инцидент" от околовръстното през февруари, когато мутри на друг герой от прехода пребиха момче и момиче заради отнето предимство. Усещането за безнаказаност се вижда навсякъде - та полицията дори не може или по-скоро не иска да се справи с паркираните неправилно лимузини пред дискотеките. Ако погледнете дори официалната полицейска статистка, ще видите, че кражбите на коли опасно растат. По неофициалната ще разберете, че и въоръжените грабежи също зачестяват.

Завръщането в миналото се усеща и другаде. КРИБ също се завърна към естетиката на бизнеса от 90-те. Организацията, която има претенцията да представлява сериозния капитал в България, покани премиера на пролетен бал с чалга. Кому беше нужно? На ръководството на КРИБ или на премиера? На фона на музиката на изгряващата чалга звезда Фейди и в присъствието на български фолк певици Борисов заплаши бизнеса, че ако ГЕРБ не е на власт, ще се върнем към 1996.

Че ние вече а-ха, и там да отидем.

Вижте какво става в КЗК. Дори и за министърката на туризма (която несполучливо избра точно тази седмица да каже, че българското крайбрежие е по-хубаво от гръцкото) сигурно е станало ясно, че докато Делян Пеевски не приключи с всички покупко-продажби на свои фирми, няма да има промяна в КЗК. За наивните основания може да се измислят всякакви. Фактите показват, че нищо не е променено.

Ключовите институции и регулатори са приватизирани и продължават да работят единствено за личния интерес на участниците в крадливия политически конгломерат начело на държавата. Дали все още Делян Пеевски е неговото лице и не, няма никакво значение.




Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар