Зима

Зима
Пролет

10 юни 2016 г.

Вежди Рашидов: Приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни

"Не обвинявайте музеите, не те докарват идеологиите, а политиците. Не унищожавайте музеите!"
 
За това призова министърът на културата Вежди Рашидов, след като трябваше да отговори на въпрос на депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов защо има къщи музеи за исторически събития и за ръководни дейци на БКП, след като комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.

Рашидов призна, че е бил против събарянето на мавзолея на Георги Димитров, защото "щях да късам билетчета и Мадам Тюсо щеше да ми изработи поне два".

"Ако има потърпевш от комунизма, това съм аз - покръстен съм, не съм ченге и доносник, и до днес не съм партиен член. Но историята, независимо дали ни харесва или не, не може да се изтрие с гумичка", каза той.

Рашидов разказа, че има музей на Хитлер в Австрия и скоро една негова картина е била продадена на баснословна сума.

Вечерял съм в къщата на Мусолини, която също е тип музей, допълни министърът.

"От всичко трябва да правим ефект, а историята да не се опитва никой - нито леви, нито десни, да я триете с гума. Защото приликата между крайния комунизъм и крайната демокрация е, че и двете са разрушителни", размаха пръст към депутатите Рашидов.

"Човек, който не е построил едно нещо, няма право да събори нищо. Аз градя музеи, не затварям и не руша музеи. Това е ваш проблем. Ако искате - закрийте държавата", обобщи министърът на културата.

Той влезе в разправия с Мартин Димитров, а и с Методи Андреев от ГЕРБ заради къщата-музей на Тодор Живков, както и с тази на Георги Димитров.

На какво основание Министерството на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на тези висши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна, попита Андреев.

Къщата на Димитров е собственост на ВС на БСП. Тя има конструктивни проблеми и не е отворена за посетители, обясни Рашидов.

Историческият музей в Правец е общински и административно се ръководи от кмета.

Къщата на Тодор Живков е декларирана като паметник на културата с писмо от 12 март 1985 г. Тя е типичен представител на късно възрожденския балкански тип къщи, характерни за района и е единствената запазена жилищна сграда от края на ХІХ век в Правец, допълни министърът.
 

"Експозицията в нея пък била етнографска възстановка на възрожденския бит в региона с експонати от основния фонд на историческия музей в Правец. Къщата е частна собственост и е отворена за посетители с решение на наследниците", обясни Рашидов.


Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар