Зима

Зима
Пролет

9 юни 2016 г.

Стрелят по Очите, а рекетът тихо се завръща


Точно преди 11 години написах един коментар със заглавие "Мутрите идат, немците бягат".

Ставаше въпрос за Митьо Очите, който беше поставил бомба под колата на Рали Пенков почти на плажа в Обзор, и както обикновено става в такива случаи, бомбата уби момиченцето му - Мария (на 2 годинки), и жена му, а самият Пенков оцеля (бяха леко ранени и 2 деца от Германия).

Кои са главните действащи лица в тази история - Митьо Очите, най-бруталната мутра по Черноморието за всички времена, и Рали Пенков, бивш охранител, а към момента на инцидента - концесионер на плаж. Това, ако не се сещате, са онези тарикати - последните мутри по морето, заради които туристите бягат в Гърция и Турция, защото искат, като стъпиш на иначе държавния им пясък, да изтеглиш ипотечен кредит, за да може, забивайки пред морето собствения си чадър, да им плащаш яко поддръжката на бентлитата, пластмасовите любовници и всичко останало.

Hо сега няма да говорим за туризъм и чадъри, а за мутри. От онези, най-дивите - от началото на 90-те години, които може и в София вече да ги няма, но на много места из страната всъщност те никога не са си тръгвали.

Какво все пак се случи междувременно след атентата в Обзор през 2005 г.?

Митьо Очите влезе за кратко в затвора, което си е направо невероятно, а Пенков си уреди всичко в живота наново. Очите обаче, след като излезе от затвора, направо като с магическа машина върна времето назад.

Както бях написал в онзи коментар от 2005 г., получава се отново онази невероятно добра комбинация "три в едно" - мутрите бият, всички си мълчат, а полицията се дислоцира в другия край на курорта, за да не пречи.

Говоря за онази - местната полиция в цялата страна, където никога нищо не се прави, корупцията е най-висока, но 20-те заплати при пенсиониране си важат с пълна сила.

Нали се сещате, че както онази вечер Очите се е движел с 40 души охрана (официално - приятели) и с гаджето на дъщеря си, заради когото всъщност става инцидентът, това се е случвало по същия начин и предния ден, и предната седмица, и предния месец.

Kакво точно е правила полицията в Несебър и Слънчев бряг през това време?

Нали уж МВР беше респектирало мутрите със силови кортежи след простотията на околовръстното шосе в София?

Или само ги преброи - 400 силови кортежа в цялата страна, защото в полицията работят основно статистици.

Да не забравяме, че пак официално престъпността намалява всяка година и след 5-6 години вече със сигурност трябва да се озове в книгата с изчезващи видове.

Интересно обаче, след като например добре платеният кмет на Лондон ходи на работа с метро, откъде Митьо Очите, който няма и месец трудов стаж, има пари за кортеж, колкото е щатът на местното полицейско управление?

Ами от рекет. От рекет, който тихо се пробужда в последните години, докато престъпността шумно намалява.

От изнудването за регулярни месечни вноски до отнемането на цял бизнес. Добре познатата схема - двигател на организираната престъпност, за която си мислехме, че е забравена завинаги заедно с бухалките и дебелите златни ланци.

Но след като мутрите и полицията са си същите като през 90-те години, какво е по-различно днес от 2005 г., когато хората на Очите заложиха и взривиха бомбата, убила малката Мария?

Pазличното днес е прагът на търпимост на хората. Това е причината Митьо Очите да се озове в болницата. Но мястото му не е там, а в затвора.

Също като на Ценко Чоков и кохортата му. И на още стотици други местни феодали, които тормозят българите в цялата страна, докато полицията си взема 20-те заплати при пенсиониране.




Слави Ангелов, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар