Зима

Зима
Пролет

28 юни 2016 г.

ЕП иска Лондон да задейства веднага процедурата по Brexit

Мнозинството евродепутати поискаха от Дейвид Камерън още днес да задейства процедурата по напускане на Евросъюза.

На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за" срещу 200 "против", която ще бъде представена на срещата на лидерите от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, съобщи БНР.

Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето, се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените.

"ЕП взема предвид желанието на британските граждани да напуснат ЕС и подчертава, че волеизявлението на народа трябва изцяло и напълно да се спазва, като се започне с незабавно задействане на член 50 от договора за ЕС", се посочва в документа, приет на извънредно заседание на ЕП.

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти трябва да получи одобрението на Европарламента.

Мотивите за приемането на резолюцията са предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза.

Според партиите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. 


"Никакви нови отношения между Великобритания и ЕС не могат да бъдат съгласувани, докато не се сключи споразумение за напускане", се посочва в текста.

Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите.

Макар и да е възможно някои държави-членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се казва в документа.

Призовава се Съветът да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.


Няма коментари:

Публикуване на коментар