Зима

Зима
Пролет

11 юли 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (4-8 юли)

Понеделник, 4 юли

Борисов заявил на кръгла маса „Икономика на светло“: „В момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари, което води с милиарди повече приходи в бюджета…”

И се похвалил, че лично той още като главен секретар на МВР полагал големи усилия в борбата с контрабандата на цигари. Сигурно. А може и още преди това да е полагал. Говореше се, че е участвал в създаването на една фабрика за цигари, която, макар и тайна, работела само с бандероли.

"Справихме се с контрабандата на цигари, вика, при първия мандат още…"

Това твърдение не може да бъде отхвърлено с лека ръка. То трябва да бъде отхвърлено с всичка сила! И няма място за иронии и евфемизми. Лично ние изписахме кофи с мастило за контрабандата на цигари, борбата с която така и не започна през първия му мандат. Започна лани, след приватизацията на „Булгартабак”. Вижте какво съм писал преди няколко седмици за личния интерес, да не се повтарям.

Премиерът ни е лъжец и манипулатор, при това от най-елементарните. Вероятно не заслужаваме по-сложен… Само няколко дни по-късно ще каже пред министрите: „Много се говори за корупция… иска ми се, както казва народът, да хванем бика за рогата. Така, както преди година и половина се заехме с контрабандата, която беше един бич за бюджета... Борбата с контрабандата в този й вид започна след като слушах един анализ за 34% контрабанда на цигари. Тогава говорих с Горанов каква разликата в приходите се образува само от тези пари. И се оказа, че те се измерват в стотици милиони, милиарди.”

Изведнъж се оказало, представяте ли си?! Той не знаел!

Не знам вече как да ви го кажа. На хора, родени за гега, сте дали жезъл в ръцете.

Ама кой ли у нас върши това, което му се полага. Навсякъде е така. Оня ден гледах заглавие в „Труд” - „Гъска мъти пауни в столичния зоопарк”. Е, работа ли е на гъската?!

Но ще има възмездие. Ако не на този, на другия свят. Борисов ще разделя шарена сол в ада. На една страна чубрицата, на другата пипера, на трета солта… Това е наказанието за фанфароните на оня свят…

Изберете си го за президент и щастието ви ще протече през крачола...

Според Комарницки ни готвят магаре и затова го крият до последно. Така, както е завито, не се вижда обаче дали е мъжко магаре. И може само с пипане да се установи. А като го напипаш вече е късно… Сн. в. "Сега"

Сър Джон Чилкот, ръководител на комисията за разследване на участието на Великобритания във войната в Ирак, вика: „Блеър осъзнато преувеличи опасността, излизаща от Ирак. Великобритания прие войната без да изчерпи всички варианти за мирно разрешаване на конфликта.“

Самият Блеър уж се извинява, ама не съвсем. Всъщност, то нема и на кой да се извини, де. В момента Ирак не е точно държава.

„Попитах Том дали страните винаги се извиняват, когато са сгрешили и той каза: „Да, малките го правят."

 „Труд”: „Джин с тоник пъди комарите”. Има и други средства за пъдене, като например „Аутан” за външна употреба или витамин В1 перорално. Но не са така приятни. Всъщност, тоникът съдържал хинин, който се просмуквал в кожата и потта, и той  гонел кръвопийците. А джинът се слага, за да привлича хората да пият тоник. Та, ако искате да бегат от вас, пийте Gin Fizz.

Пардон, подведох ви. Джин с тоник и Gin Fizz са различни неща. Ако искате, ще ви кажа набързо как се прави истинският Gin Fizz. 60 ml джин, 30 ml сок от лимон, 15 ml сок от лимон лайм, 1 ч. л. пудра захар, газирана вода. Всичко това се разджурква с много лед в шейкър. Може да се добавят 2 с. л. сметана и 1 яйчен белтък, но тогава ще стане Ramos Fizz. Например в Ню Орлиънс така го пият. Ню Орлиънс, ако си спомняте, е родното място на вампира Луи от „Интервю с вампир”. Сетих се, защото и вампирите, както комарите, пият кръв. Но, за разлика от вампирите, които привличат туристите, комарите ги гонят. Даже могат да съсипят туризма, ако случайно на Ангелкова не й стигне времето. Страшна напаст. И туристите вече не се връзват на лъжите, които им пробутвахме доскоро, че еколозите не позволявали да избиваме комарите, щото нашата биосистема била зависима от тях и други такива дрън-дрън…

Между другото, като споменах вампира Луи, та да ви кажа, че е идвал в България и едва не е станал една от забележителностите, с които днес се гордеем. Когато тръгва с кораб от САЩ за Европа, слиза на пристанище Варна. И в района намира едни изключително тъпи вампири. Едва не го убиват. Много се разочарова от тях, също и от румънските, и отпътува за Париж. Както и да е, да не се отплесваме повече. Предполагам, че това лято ще имаме доста поводи да си поговорим за вампирите.

Вторник, 5 юли

СГС присъди общо две години пробация на Сидеров по петте му присъди. През това време ще се среща два пъти седмично с пробационен служител. Което означава, че ако иска да отскочи до Варадеро, Париж или Венеция, ще трябва да получи разрешение от надзорника. Освен това ще му се удържат 25% от заплатата. Прокуратурата обаче иска присъдата да се увеличи на 3 г. и Сидеров да полага общественополезен труд, „който следва да се изпълнява по месторабота на осъдения”. Демек в парламента. Може би с парцал и кофа? Представяте ли си? Сидеров върви с мопа из НС и бърше калните стъпки на журналистите…

На прокурорите им е изпила чавка акъла! Кой полага обществено полезен труд в НС, бе, алоу! Там са се събрали само хора с бърз метаболизъм. Парламентът е средище за лична, семейна и в краен случай партийно полезна дейност. Но чак общественополезна…

На вниманието на премиера един случай от Руси, който илюстрира как изглежда истински скандал за паркомясто. Собственик на „Тойота“ с шуменска регистрация паркирал пред квартирата си. На сутринта заварил колата си изрисувана с блажни боички, с нарязани гуми и ауспух, пълен с пяна. Месните предполагат, че причината е, че шуменецът се опитал   да превземе чуждо паркомясто, а те в центъра на Руси са много кът. Както виждате, няма бронежилетки, няма автоматични многозарядни брадви, няма излишен шум и голяма група от хора. Един човек с нож, четка и флакон пяна при пълна тъмнина и тишина. Войните за паркомясто винаги са тихи, подмолни, подли.



Прост, по-прост, най-прост, милиционер! Така казвахме едно време и не виждам причина да не го казваме и днес. Главният секретар на МВР Георги Костов се хвали пред Фокус, че престъпността в страната била намаляла с 13,7%. Миналата година, вика, са обрани 27 000 жилища, а тази само 21 000. Грабежите през първото шестмесечие на тази година са 872, а миналата година са били 1040. Убийствата тази година са 41, а миналата година са били 65. Мъничко да беше по-интелигентен, например да можеше да умножава по две, щеше да се сети, че до края на годината убийствата може да станат 82, грабежите 1 744, обраните домове 42 000. Щото сме ѝ на годината баш в средата. Как броят пари тия хора не ми е ясно.

“Господин Баритон, между пениса и математиката не съществува нищо! Нищо! Там е пусто!” Това няма да ви го обяснявам. Кой разбере - разбере.

След Дупница и в Сливен изпищяха от популярните каси. Измамени били. В Сливен 70 души,  в Дупница 38. Измамили ги с предложение за 12% лихва. И те нали наивни, не знаят, че нема 12% лихва… Дето викаше баба Паца навремето, лаком гъз глава затрива. Един от най-големите американски тарикати, Финиъс Т. Барнъм, казвал: "Всяка минута се ражда по някой смотаняк. Никога не давай на смотаняка колкото му се полага."

Няма какво да реват. От един настолен приятел съм запомнил, че нито една приложима на практика дефиниция на свободата не би била пълна без свободата да си понесеш последствията. Даването на 12% лихва е игра, която се играе от минимум един професионалист и минимум двайсетина балъци. И добре, че професионалистите са малко, щото както са бол балъците…

Сряда, 6 юли

Днес е световен Ден на целувката. Иска ми се некой и мен да ме цунка. Даже ми се иска много хора да ме цункат. Да ме цункат там, къде още не съм целуван. Няма да кажа къде, ще дам жокер. Спомняте ли си вечния студент по медицина Фридрих Велфер от “Приключенията… на Швейк”? Вижте там, когато се явява пред изпитната комисия, която искаше да го прати на фронта. И той отговаря на всички въпроси «стереотипно» - “Lecken Sie mir Arsch!” И аз искам там да ме цункат някои от нашите така наречени държавни мъже, па после и да умра, нема да ми е жал.

Ало, пенсиите! Споко, не ви призовавам към свещенодействие. При толкова желаещи, не мога се вреди. Новина имам за вас. Дългосрочната прогноза на НОИ показва, че средната пенсия може да стане 2000 лв. Максималната сигурно ще стане 4000 лв. Ще се увъртолите в кинти, дето се вика. До този рязък скок ще доведе повишаването на пенсионната възраст и вдигането на осигуровките с по 1% в следващите 2 години. Всъщност, няма да е скок. Ще става плавно, неусетно почти. През 2030 г. средната пенсия ще стане 570 лв., през 2040 г. ще порасне до 900 лв., а през 2060 г. ще удари 2025 лв. и нагоре.

Разбирате ли какво ви казвам? Просто е нужно малко търпение. 45 години стигат.

„Сега”: „Магистратите не смятат, че най-добрите от тях се издигат”. Толкова им е акълът! У нас, ако се издигаха най-добрите, на тоя хал ли щяхме да сме, бе, алоу?! Най-добрите?! В какво най-добрите? Ами ако условието е “Lecken Sie mir Arsch!”, защо да не се избират най-добрите? И защо, като искате най-добрите, научаваме, че наградата „Почтен магистрат”, номинациите за която се правят от самите магистрати, отива към провал? Предложени били едва пет души, които донякъде отговарят на изискванията. То верно, че изискванията са нечовешки: "Да са отличени магистрати, уважавани, благородни, достойни, почитаеми, достопочтени…” И каквото още ви хрумне и още толкова, дето посмъртно нема да ви хрумне, че може да се открие в тая общност.

И въпросната общност се огледала и намерила едва пет почтени в средите си. Ами ако те мислят за колегите си както г-жа Петрова мисли за съседката си (Таш…, г-жа Иванова, мъжът ми тръгнал по курви, случайно да е у вас?), ние какво да мислим?

Същото, че и по-лошо!

Четвъртък, 7 юли

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Ангелов е сменен по донос на Георги Кадиев. Намерил му офшорка. В партията на Кадиев "Нормална държава" се получил сигнал, в който пишело и за поредица от корупционни практики в атомната централа.

Иска ми се да вярвам на г-н Кадиев, че прави това по принципни съображения. Но жена му търгува с ток. Отнякъде го взема тоя ток, не ли? Да. Най-евтин е в АЕЦ. Но е труднодостъпен, зависи от директора. Допускам, че новият директор, препоръчан от др. Овчаров, смятан за ментор на Кадиев, ще бъде по-кооперативен.

Знам, че е препоръчан от Овчаров, защото  Борисов го каза: „Направих си труда да звънна и на Румен Овчаров, той ги познава повече от мен. Той каза, че сегашният заместник е най-добрият вариант.”

В първия момент се зачудих откъде Борисов познава физиците почти колкото Овчаров. Но се сетих, че той преди е работел в една групировка, където се прилагаха главно физически закони. И вероятно са имали много физици на втори трудов договор… Просто предполагам.

Братя, това верно ли е? Как съм проспал такава чутовна новина? Чета в „24 часа”, че водещата Лора Крумова взела интервю с Фараж. И му рекла: “Ако не бяха емигрантите, вашите жени щяха да имат по-спретнати мустаци от мъжете, защото са сключвали брак с първите си братовчеди!”

Демек източноевропейците, в това число и българи, ашладисват мустакатите англичанки и подобряват генофонда на нацията. За малко да се почувствам горд от тая работа. Щото сигурно е истина, Фараж нищо не можал да възрази на този научно доказан факт. Просто му увиснало ченето. Но като поразмислих малко, се сетих, че кучкарите каращисват расовите кучета с помияри, за да са по-здрави. И ми се отщя да се гордея.

В „Дворецът на бълхите” на Елиф Шафак има един герой, който се казва Злочест Баштурчин. Обаче нашият културски министър е два пъти по-злочест. Пак успя да „еректира” обществото, ако ползваме неговата терминология. Не ми се ще да вземам отношение. Културата на министър на културата не е територия, върху която тепърва могат да се правят открития. Всичко си е както винаги - ред слама, ред култура. Каквото съм имал да казвам, съм го казал. И сега мога само да посоча колко съм бил прав. Но мисля, че е рано. Тепърва ще видите, че съм бил даже и още по-прав.

Нямам нищо против Веждито. Нито против културата му. Която, между нас казано, е събирана по кръчмите. Но не върви някак човек, който с 10 г. закъснение разбра, че Гена Димитрова е починала и за малко да я заведе на концерт в Москва, да е министър на българската култура. Човек, който нарече Достоевски композитор. Човек, който предлагаше творчеството на писателите да се измерва по системата СИ. "Когато сложиш на масата творчеството на един писател, когато една над друга книгите се издигнат, един ще има 50 см., а друг 10 см…”

Той самият сложи най-точната епитафия на министерската си авантюра: „Направил съм едно прекрасно гробище за българската интелигенция и култура, хората на духа. Нека бъде пример.”

Но пък от друга страна, не бива да изключваме другата възможност: „… това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация…”

Единственото, което не мога да му отрека, е, че заведе Бойко няколко пъти на театър. Дали е имало файда, не мога да кажа. Но като цяло е добре, че премиерът откри магията на театъра, макар и в зряла възраст.

Петък, 8 юли

Прокуратурата подхвана Динго Вълев, който лови мигранти по границата. От Хелзинкския комитет подадоха сигнала срещу него и РП в Средец преценила, че има достатъчно данни за престъпление по чл. 162, ал. 1 от НК -  подбуждане към дискриминация, насилие и омраза.

И понеже лошите новини имат силно развито стадно чувство, та освен БХК, го емнали и от ДАЕШ: "Дават $50 хиляди за главата ми, "Ислямска държава" ги дава”, призна Динго. Което не ми се дип вярва. $50 хил. са много пари. За нема нищо, де, иначе не са много. Обаче той не се притеснявал: „Имам, вика, американско гражданство, ще отида да живея там.”

И всичко си идва на мястото. Забъркаха го едва ли не в хибридната война, руски военни инструктори го подпомагали… А той излезе американски шпионин! Няма да се учудя, ако го финансира „Отворено общество”.

Динго в естествена среда.

В постановлението си срещу Динго прокурор Маджарова е записала: „Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството, че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества.”

„Опростена представа за света” е усложнен начин да се каже на един прост човек, че е много прост. Обяснявам го, защото възнамерявам занапред да го ползвам, когато стане дума за видните ни люде. Винаги изпитвам когнитивен дисонанс, когато наричам първите хора в държавата прости. Нали знаете какво е когнитивен дисонанс? Ще го обясня съвсем просто. Теорията за когнитивния дисонанс е изградена върху допускането, че човек е мотивиран да поддържа съгласуваност или консонанс между двойки релевантни когниции, като понятието когниция се отнася до всяко познание или убеждение за себе си, за поведението или средата. Когнициите X и Y се считат за дисонантни "ако не-X следва Y".

Предполагам, че си го знаехте. Както и да е. Мисълта ми беше, че ако ежеминутно ни облъчват по телевизора с опростени представи за света, ние, колкото и да сме невъзприемчиви… Всъщност, ние за простотии сме много възприемчиви. За умните работи сме по-трудни.

 „Труд”: "Умни светофари задръстиха София". Общината поставила по софийските кръстовища115 умни светофара, с тенденция до края на годината да станат 160. Но гражданите се оплаквали, че те, вместо да облекчават движението, още повече го затормозяват. Та по този повод в „После” на „Сега” имат предложение как светофарите да се направят още по-умни: „Умен светофар, до него регулировчик.”

Колеги, не само може, но е и правено. Разказвал съм за ГАПС “Робот-циганин”? (ГАПС – Гъвкава автоматична производствена система). Щом може с циганин, ще може и с милиционер. Няма принципна разлика. (Новодошлите могат да прочетат за ГАПС „Робот циганин” в бележката накрая.)

ГАС „Светофар милиционер”

Нашето лично мнение е, че тези, които са решили да монтират умните светофари в столицата, са водени от една усложнена представа за действителността, която е не по-малко опасна от опростената. Даже е и по-опасна в някои отношения. Когато например умни светофари трябва да насочват движението на прости хора. Хич не преувеличавам. Цялата българска простотия лъсва на пътя. Точно на пътя можете да видите, че ние всъщност живеем в състояние на гражданска война. Защото както е казал д-р Филипов, пътната война е само продължение на къщната война с моторни превозни средства. Всъщност, с всякакви средства. Щото в нея активно участват и бебешки и ръчни колички, каруци, мотори, велосипеди… Дори и тези, дето се придвижват със собствена тяга, не остават назад. В днешно време инфантерията е един от важните деструктори на пътния ред. Четящи хора сте и навярно си спомняте началото на „Златния телец”, който е единственият познат ми апотеоз на пешеходеца. Как пешеходците, по-голямата и по-добрата част от човечеството, са създали света, построили градовете, павирали улиците, прехвърлили мостовете през реките, въвели в употреба самобръсначката, установили, че от зърната на соята могат да се приготвят сто и четиринадесет вкусни питателни блюда… Но направили една груба грешка. Създали автомобила. Автомобилистите бързо забравили това и започнали да мачкат кротките и умни пешеходци. „Улиците, създадени от пешеходците, минали във властта на автомобилистите. Паважите станали двойно по-широки, а тротоарите се стеснили колкото тютюневия бандерол. И пешеходците започнали да се притискат изплашени до стените на къщите…”

Но това е една остаряла представа. Днес сме свидетели на контрареволюцията на пешеходците. Те яростно напускат тротоарите и си връщат правата върху платното. Скачат под гумите със суициден плам: „По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край!”

Президентът предава от Варшава, където се състоя срещата на върха на НАТО: "Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. До октомври т. г. НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона.”

Премиерът предава от Стара Загора: „Черно море да бъде обявено за демилитализирана зона – без военни, без кораби, без подводници… Но искам първо да го предложа на повече колеги от Европа и да го обсъдим. Защо да не може Черно море да е демилитализирана зона?!”

С риск да досадя с литературните препратки, ще цитирам нещо от „Мошеникът” на Стивън Канел: „Когато наличните факти не се вместват в параметрите на здравия разум, обикновено липсва част от уравнението.” На вас остава да решите коя част липсва. И за какво се отнася тя. Дали за висок пост в НАТО, дали за президентски пост у нас. Помислете, ако не ви мързи.

………

* Отишли шефовете на един габровски завод да купуват робот от Япония, но се натряскали със саке. И вместо да купят такъв, който да вдига детайлите на 2 м, взели по-малък, който дигал на 1.5 м. И понеже нямало как да върнат ГАПС-а, назначили двама индобългари, които да ги повдигат още 50 см. И така умната система започнала да зависи от простия циганин. Не мисля, че и светофарът ще устои на системния натиск на милиционера.



Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар