Зима

Зима
Пролет

16 юли 2016 г.

Държавните чорбари на Борисов са ни скъпи

Да вземеш от единия едър „бизнесмен“, за да дадеш на другия. И така през пет години.
 
 Вчера беше Илия Павлов, днес е Пеевски, утре, примерно, ще е само Домусчиев. Звучи познато нали?

Така се управлява държавата от доста време. Така държава взе от Васил Божков, за да даде на Гриша Ганчев зестрата на ЦСКА – бази, име, история и един „малък“ подарък.

Решението на спортния министър Красен Кралев да даде базата на червения клуб на измисления отбор на Ганчев „ЦСКА-София“ от Ловеч е скандално по една основна причина. Тя бе формулирана от синдика на „оригиналния“ ПФК „ЦСКА“ АД Дора Милева – така се затваря вратата за оздравяването на потъналия в дългове оригинален клуб, за което мерак имаше Божков. А въпросният клуб дължи на държавата 14 милиона лева.

Без база старото ЦСКА остава на гола поляна и няма как да развива дейност. А без да развива дейност окончателно фалира и няма как да си плати дълговете.

От цялата работа излиза, че държавата просто не си иска парите. Нещо да ви напомня на източването на КТБ?

В отворено писмо един от най-известните цесекари Христо Стоичков, който подкрепя проекта на Ганчев, обяви: „Искам да уверя всички, че ЦСКА няма да се крие. Не ние сме натрупали дълговете, но държавата ще получи това, което не е платено“. Стоичков не е известен с висока юридическа (и данъчна) култура.

Докато е писал (или някой друг вместо него) това писмо, Стоичков е пропуснал да коментира факта, че ако някой искаше да плаща дълговете на старото дружество, то нямаше да създава ново без историята, името, емблемата и към онзи момент – дори стадиона.

Клубът на Гриша Ганчев не е правоприемник на стария клуб, а на „Литекс“ и „Етрополе“. Тези отбори не дължат на държавата. Ако Ганчев беше платил дълговете на „истинския“ ЦСКА, то той щеше да получи право да участва във фамозната нова Първа лига на Боби Михайлов.

Премиерът Бойко Борисов пламенно защити идеята за спасяването на ЦСКА чрез прехвърлянето на имуществото на Гриша Ганчев.

„Гриша Ганчев е пръв приятел с Татяна Дончева. И сега ме обвиняват, че точно на тех съм го дал (стадиона). Аз не съм го дал, видях с очите си, че тези хора бяха на трибуните, публиката на тях им пляскаше и им викаше. Ако бях направил обратното, щехте да ми зададете обратния въпрос. И затова от ваш’та трибуна се обръщам към хората в ЦСКА – да се съберат, да си стиснат ръцете и да отидат да играят на „Народна армия“, ‘дето… си е техното място, ние на кого да го дадеме сега“, обясни ситуацията Борисов.

Той, народният премиер, е видял, че феновете на ЦСКА подкрепят Гриша Ганчев и заради това благородно чувство, което се е породило в него, е сторил цялата тая работа с базите. Разбра се, че каквото и да става с парите, да обвиняваме Татяна Дончева. Цялата схема логично накара половината цесекари да се срамуват.

Г-н премиерът обаче пропуска едно важно нещо. В тази държава не всички са чорбари или говеда. Най-голяма маса са данъкоплатците, а той е избран за премиер, за да защитава техните интереси.

Като отявлен популист Борисов много добре разбира какво означава да харижеш 14 милиона лева дълг в полза на бизнесмен, който е изправен пред съда като лидер на организирана престъпна група за укриване на данъци. Да, това е същият този Гриша Ганчев. В същото време Фондът за лечение на деца в чужбина се тресе от скандали за неколкостотин хиляди лева, платени за квартири в чужбина.

На Борисов данъкоплатците вероятно са му скъпи (преди изборите), но някои държавни чорбари са му по-скъпи.



Аврам Милевски, Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар