Зима

Зима
Пролет

7 юли 2016 г.

Със счупен крак в онкологията? Да, когато линейките са като мутрите

Изглежда, болниците и частните клиники са парцелирали София и страната напоследък, както мутрите - застрахователните обекти в средата на 90-те.

А линейките на Спешна помощ вече са нещо като диспечери, като застрахователни агенти - разнасят пациентите, водени от финансови схеми, а не от смислени обстоятелства като разстояние до болница и вид лечение, което се прилага там.

По тази много актуална “клинична пътека”, оказа се, Бърза помощ с натоварена жена със счупена тазобедрена става преминава покрай близкия ИСУЛ, после покрай “Софиямед”, обръща в обратна посока от “Пирогов”, където пациентката иска да бъде закарана, и я доставя в частна болница, където реално я убиват.

И всичко това за 100 лева. Толкова била тарифата, която получават линейките. Което при всички случаи значи, че самата болница ще изкара после от пациента почти 10 пъти повече.

Убитата от некадърни лекари жена не е единственият случай в последните месеци, когато на болни хора се гледа като на “стока”, от която се изкарват пари.

Изглежда, “клиничната пътека - линейката избира къде да те закара” се е превърнала в механизъм за влияние и контрол на приходите на цели болници. И това не го казвам само аз - официално го потвърждават и известни лекари. Имало даже и случаи, когато определени лечебни заведения стават жертви на наказателни операции.

Само дето още не са закарали човек със счупена подбедрица в онкологията. Но ако бизнесът продължава да се разраства, ще зачестят и статистическите грешки. Помните навремето колко хора ги разнасяха в багажници на мутренски коли по погрешка.

Всичко това, разбира се, ако имаш късмет линейката да пристигне навреме. Ако закъснеят обаче, могат веднага да влязат и в роля на диспечер между погребалните агенции - и там има остра конкуренция.

Шегата настрана, но явно проблемът е сериозен, щом и здравният министър д-р Петър Москов призова публичния елит на страната (каквото и да означава това) вече да не посочва на екипа на линейката къде да го кара, а да остави избора на шефа на смяната в спешния център.

Това е чудесно като замисъл, но лошото е, че не знаеш какво ще е изпълнението. А в случая не избираш автомивка, а дали да продължиш да живееш, или не. Какви са гаранциите в държава като България, поразена най-силно от корупция в целия Европейски съюз.

Нищожни...

Ето, онзиден задържаха хирург от Велико Търново - изнудвал за 600 лева възрастна жена, болна от рак. Корупцията е навсякъде, по всички нива. И това е, защото все още нямаме антикорупционен закон. А нямаме антикорупционен закон, защото корумпираните депутати вече цяла година не искат да го приемат.

Цялата държава иска законодателни мерки срещу рушветчиите, само партийците в парламента - не. Те предпочитат корупционната среда, защото са активна част от нея.

А когато плуваме в корупция и няма отговорности - няма и възмездие. Тия дни се разбра, че един от разследваните за рухналата сграда на “Алабин”, която уби две момичета, бил “духнал” в чужбина.

Абсолютни глупости. Човекът не е “духнал”, а просто заминал. Съвсем нормално, когато ДВАМА прокурори “разследват” аферата повече от 10 години. Ако беше по-възрастен, можеше спокойно и да е починал.

Та ето с какви проблеми се сблъскваме в нашата страна, където и линейките влизат в ролята на мутри, а със счупен крак може да те закарат и в онкологията...



 
Слави Ангелов, "168 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар