Зима

Зима
Пролет

7 юли 2016 г.

"Дефилето Сувалки" – ахилесовата пета на НАТО

Ако окупира тази зона, Русия би отрязала балтийските страни от Западна Европа
 
Езера, гори и села са пръснати сред хълмовете и долините по протежение на 65-километровата граница между Полша и Литва. 

От пасторалният пейзаж, намиращ се между Беларус и руския анклав Калининград, избива студена пот по челата на стратезите на НАТО.

На военен жаргон този слабо населен селски район е известен под името "Прохода Сувалки" или "Дефилето Сувалки". НАТО го смята за потенциална ахилесова пета: ако окупират тази зона, руските сили биха отрязали балтийските страни от Западна Европа.

Опасенията от руско нахлуване се породиха след анексирането на Крим през 2014 г., което доведе до силно обтягане на отношенията между Русия и Запада. Оттогава най-големите маневри на НАТО се концентрираха върху защитата на този регион, още повече, че специалистите смятат руските учения в Калининград и Беларус за "сложни за изпълнение" и "заплашителни".

"Русия би могла да превземе балтийските страни по-бързо, отколкото ще можем да ги защитим", призна генерал Бен Ходжис, командващ сухопътните войски на САЩ в Европа пред германския седмичник "Цайт".

Публикуван неотдавна доклад на "Ранд корпорейшън", базиращ се на ученията, завършва със същото предупреждение: "руските сили ще имат нужда от най-много 60 часа, за да достигнат Талин и Рига".

"Изглежда разумно да смятаме, че Русия ще се насочи към тесния проход Сувалки при всеки конфликт с НАТО, в който участват балтийските страни", като го затвори с наземна операция от Калининград или Беларус, или като унищожи пътищата и железопътните линии с въздушни удари или артилерийски атаки", казва професор Джон Р. Дени от Института за стратегически изследвания към Военния колеж на американската армия.

Ръководителите на страните членки на НАТО, които ще се срещнат във Варшава утре и вдругиден, имат намерение да намалят този риск. В съответствие с преструктурирането на алианса, четири батальона са готови да бъдат разположени в балтийските страни и в Полша на ротационен принцип.

Това "предно присъствие" на НАТО е част от стратегията му за възпиране и диалог. Всеки батальон ще включва от 600 до 800 войници.

"Полските сили са добре подготвени да защитават прохода Сувалки, но в сравнение с руската мобилизация не са достатъчно многобройни. Следователно са необходими войски на НАТО", заяви на пресконференция Антони Мачеревич, министър на националната отбрана на Полша.

"Новите групи батальони, (които ще бъдат) одобрени във Варшава, ще отговорят на това предизвикателство", добави Мачеревич.


Няма коментари:

Публикуване на коментар