Зима

Зима
Пролет

13 юли 2016 г.

Васил Михайлов: Делим се на какво ли не, а това е най-лошото

"В този глобален свят изчезна Отечеството"
 
Това споделя с болка големият български актьор Васил Михайлов.

"Изкуството по традиция би трябвало да възпитава. Правителството би трябвало да води политика за възпитаване на младото поколение, но за това би трябвало на първо място за образование и след това за култура да има повече пари", каза Михайлов пред "Фокус".

„Това е дълг и на майките и бащите ни, на семействата и на училището - да възпитават родолюбие. Моята работа е емоционално, патриотично от сцената и от филмите да давам някакъв пример, да запалвам младите и децата да четат и да пеят нашите си песни. Когато нещо стане в изкуството, в театъра или в киното, когато то не разделя нарочно или гневно хората в България, а ги събира, това най-много удовлетворява актьор и човек като мен.

Това, което най-много ми тежи през последните 25 години, е тази раздяла на всяка страна в България и българското население. Делим се на какво ли не, а това е най-лошото, което може да се случи за една такава държава като нашата", коментира Васил Михайлов. 


По думите му, 25 години са загубени в боричкане и разделяне. „Децата, които сега са на 25, не знаят точно къде се намират, какво е Отечеството им. Те усещат какво е това късче от рая, когато идат някъде, където имат всичко друго, но са анонимни граждани на света. Нямаме водачи на световно ниво. Този свят е вече свят на религиите, което е най-страшното. Нашите деца не вярват в нищо. Питам сега какво ги учи църквата? Надпреварват се сега дали да учат вероучение или не. Аз съм учил вероучение. Какво от това? И тогава не сме имали добри водачи и добри свещеници", заяви Михайлов.

„Най-добрите ни режисьори в последните 50 години нямат ученици. В момента държавата и институциите бълват актьори и професори, а няма театри, в които тези хора да играят, и няма кино", смята още той.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар